Enginar fava ile buluşunca, ayrıca kırmızı soğan ve portakal suyu ilavesiyle lezzetli, görsel bir şölene dönüşüyor. Davet sofralarında başlangıç yemeği olarak sunabilirsiniz. Tarifini geçen sene Arda Türkmen’in Tv Programında izleyip almıştım, verdiği tarifteki iç bakla miktarı fazla geldi, ayrı bir dikdörtgen kalıba döktüm, ikinci bir başlangıç yemeği oldu. Zeytinyağı ve şeker miktarını azalttım. Gayet lezzetli bir yemek oldu. Kendi yorumum ile tarife geçebiliriz.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 20-25 dakika
Malzemeler:
Fava için:
Yarım kg kuru bakla
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım demet dereotu, ince kıyılmış
5 su bardağı su
Enginar için:
6 adet enginar
1 adet büyük boy kırmızı soğan, yemeklik doğranmış
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 portakalın suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
Yarım demet dereotu
Favanın yapılışı:
*İç baklayı bir gece önceden derin bir kapta, 6-7 su bardağı su ekleyerek ıslatın.
*Zeytinyağını geniş bir tencereye alın, iri doğranmış soğanları ekleyin, biraz kavurun, baklayı süzerek ıslattığınız kaptan alın, soğanlara ekleyin, ardından şeker, tuz, dereotu ve suyu ilave edin, tencerenin kapağını kapatın, kaynamaya başlayınca kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar pişirin, dip tutmaması için ara sıra karıştırın, suyunu tamamen çekip koyu bir kıvam alması gerekir.
*Ocağı kapatıp el mikseri ile püre haline gelene kadar çırpın. Soğuması için kenarda bekletin.
Enginarın yapılışı:
*Zeytinyağını geniş bir tencereye alın, kırmızı soğanları ekleyin, kavurun.
*Soğanlar yumuşayınca enginarı ekleyin. Üzerine portakal suyu, toz şeker, tuz ve suyu ilave edin, tencerenin kapağını kapatın, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.
*Enginarlar ılık hale gelince spatula yardımıyla servis tabağına alın, içlerini fava ile doldurun, enginarların piştiği tencerenin dibinde kalan sosu üzerlerine gezdirin. Dereotu ile süsleyin. Kalan favayı da ayrı bir servis tabağına alıp aynı şekilde süsleyin.
Bir yanıt yazın