Yöresel Yemek;
Geleneksel Çerkez Yemeği; Etli ekmek anlamında gelen Fıçcın lezzetli ve doyumluk bir yemek. Yanında ayran çok yakışıyor. Özellikle Pazar günü erken akşam yemeği veya ramazanda sahur yemeği olarak yapabilirsiniz. Fıçcın’ı çerkez bir arkadaşımın annesinin verdiği ölçüyle, tepsiyi kaplayacak şekilde hazırladığı hamuru, ben biraz tam buğday unu ekleyip, iki uzun pide şeklinde yapıyorum. Kenarları çıtır ortası yumuşacık olan fıçcının yapılışı da çok kolay…
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 30-35 dakika
Hamurun mayalanma süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 30-35 dakika
Hamuru için:
1 yumurta
Yarım paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
3 tepeleme çorba kaşığı tambuğday unu
6 tepeleme çorba kaşığı beyaz un
250 gr orta yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
3-4 adet domates veya 1,5 su bardağı domates püresi
4 adet sivribiber
6-7 diş sarmısak
10-12 dal maydanoz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Kenarlarına sürmek için: 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
*Ilık suyu ve mayayı geniş bir yoğurma kabına alın, karıştırın. Sırayla sıvıyağı, tuzu ve azar azar unu ilave edin, bir yandan yoğurmaya başlayın, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Un az gelirse biraz daha ekleyin. Hamurun üzerini temiz bir poşetle hava almayacak şekilde kapatın ve iki katı olana kadar mayalanmaya bırakın.
*Hamur mayalanırken diğer tarafta iç harcı hazırlamak için kıymayı bir kaba alın, üzerine yıkanıp incecik doğranmış soğan, domates veya domates püresi, sivribiber, sarmısak ve maydanozları ilave edin, baharatları da ekleyip yoğurun, kıyma az yağlı ise 2-3 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyin.
*Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, mayalanan hamuru ikiye bölün, unlanmış tezgahta, fotoğraftaki gibi uzunluğu 35 cm kadar, genişliği 20 cm olacak şekilde merdaneyle açın, kıymalı harcın yarısını üzerine yerleştirin, kenarlarından 2 şer parmak kapatın, kapatılan bölümü çatalla sabitleyin, tepsiye yerleştirin. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Kenarlarına yumurta sarısı sürün.
*Fırını 50 derece ısıya ayarlayın, tepsiyi fırına verin, 15-20 dakika kadar sonra, tepsiyi fırından çıkarmadan ısıyı 200 dereceye alın, 30-35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun
Bir yanıt yazın