Üzerinde karamelize olmuş sosu ve file bademler, içindeki armut ve tarçının verdiği aroma, çay yanında veya yemek sonrası tatlısı olarak 1 top vanilyalı dondurma ile lezzetli bir pasta oluyor. İki aşamalı pişirdiğim kek & pasta arası bu lezzet, tadını bilenlerin beğenerek yedikleri tariflerimden biri diyebilirim. Sadece en lezzetli hali için, pişirdikten bir gün sonra yemenizi tavsiye ederim:)
Servis: 22*22 cm ebatında, 6 cm yüksekliğinde fırın kabında
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30+15 dakika
Malzemeler:
3 adet orta boy armut, herbirini 8 e bölün
100 gr tozşeker
adet büyük boy yumurta
Bir tutam tuz
200 gr un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
5 çorba kaşığı süt
3 çorba kaşığı fındık yağı, arzu ettiğiniz herhangi bir sıvı yağ olabilir
Sos Malzemeleri:
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı toz şeker
3-4 çorba kaşığı file badem
Üzeri için :
Tarçın
Pudra şekeri
*Şeker, yumurta ve tuzu derin bir kapta 2-3 dakika çırpın.
*Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin. Karıştırmaya devam ederken süt ve fındık yağını ilave edin. Boza kıvamında bir hamur oluyor, eğer hamurunuz katı olursa 1 çorba kaşığı daha süt ekleyin.
*Fırın kabına tereyağ sürün ve 1 çorba kaşığı kadar un serpin, hamurun yarısını kaba dökün. Dilimlere ayrılmış armutları yerleştirin. Kalan hamuru armutların üzerine dökün. 5 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.
Sosu için:
*Kek fırında pişerken diğer tarafta yumurta ve şekeri çırpın, tarçın ve eritilmiş tereyağını ilave edin, karıştırın, fırında 30 dakika kadar pişirilmiş olan kekin üzerine ilave edin, file bademleri de serpin ve fırında 15 dakika daha üzeri kızarana kadar pişirin. Üzerine tarçın ve pudra şekeri serpin.
Afiyet Olsun
Notlar:
*Pasta 2-3 gün tazeliğini koruyor ve armut ıslaklık verdiği için ertesi gün daha lezzetli oluyor.
*Kek malzemeleri daima oda sıcaklığında olmalı
*Kek, kurabiye gibi fırında pişirdiğimiz tatlılarda kullandığımız bir tutam tuz, tatlı tadını öne çıkartıyor.
Emine der ki
Armutlu kek gercekten harika, tarif icin tesekkurler.
Chez Maman der ki
Beğenmenize sevindim:) Ellerinize sağlık:)