Sofra Dergisine verdiğim tariflerimden biri olan Kuzu Fırın, ailenize ve misafirlerinize kolayca yapabileceğiniz çok lezzetli bir ziyafet yemeği oluyor.
Yanında pilav ve haşlanmış sebze ile sunabilirsiniz.
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: 3 saat
Malzemeler:
1 Adet kemikli kuzu but,yaklaşık 2 kg bütün olarak veya bir + yarım kuzu kol
10 diş sarmısak
3 çorba kaşığı taze kekik veya 1 çorba kaşığı kuru kekik
1 çorba kaşığı biberiye
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım kg arpacık soğan, ayıklanmış
Üzerine serpmek için :
1 çorba kaşığı taze kekik
Yapılışı:
Kuzu butunu yıkayıp fırın tepsisine yerleştirin, birkaç yerinden kemiğe kadar bıçakla delikler açın.
Sarmısak, kekik, biberiye, limon suyu, zeytinyağı, karabiber ve tuzu rondoda püre haline getirin. Etin bıçakla açılmış deliklerini bu sos ile doldurun. Kalan sosu etin her tarafına sürün. Üzerini hava almayacak şekilde folyo ile kaplayın.Bir gece önceden hazırlayıp bu şekilde buzdolabında bekletince et sosla daha iyi marine oluyor ve lezzeti artıyor.
Soğuk fırına tepsiyi dikkatli bir şekilde yerleştirin, folyonun yırtılmamasına dikkat edin.
Pişirme süresi : 20 dakika 200 derecede
20 dakika 170 derecede
2 saat 160 derecede pişirin.
Daha sonra eti fırından alıp üzerindeki folyoyu çıkartın. Eğer suyu bitmiş ise 1 su bardağı kadar kaynar suyu kenarından ekleyin ve bu aşamada arpacık soğanlarını ilave edin. Fırını 170 dereceye alın ve tepsiyi fırına yerleştirin. 10 dakikada bir etin birikmiş suyundan soğanların ve etin üzerine gezdirin.
2 defa daha bu işlemi tekrar edin. Üzeri kızarınca pişmiş demektir (kemikler etten ayrılmış olmalı).
Fırından çıkarıp 15 dakika kadar dinlendirin. Fırına dayanıklı büyük bir servis tabağına etleri kemiklerinden ayırarak yerleştirin ve arpacık soğanlarını yanına alın. 1 su bardağı kadar kaynar suyu tepsiye dökün.Tahta spatula ile kazıyarak sos elde edin ve etin üzerine kaşık yardımıyla gezdirin. Bu sos ete lezzet katacacaktır. Servisten önce 1 çorba kaşığı kekik ile süsleyin.
Afiyet olsun.
Püf noktaları:
1-Servis tabağına aldıktan sonra folyo ile kaplayıp bekletin. Servisten yarım saat önce fırında üzeri kapalı olarak 140-150 derecede ısıtabilirsiniz.
2-Kemikleri daha sonra et suyu yapmak üzere derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın