Bir çeşit balkabağı türü olan Su Kabağı veya Asma Kabağı diye adlandırılan kabakları uçakla gittiğimiz yurtdışı seyahatlerinde içimi çekerek seyredip sadece fotoğraf çekmekle yetinirdim 🙁 Oralarda Butternutsquash & Butternutpumpkin ismiyle bilinen kabakları geçen aylarda arabayla yaptığımız Selanik gezisinde bir köy bakkalının tezgahında görünce nasıl olsa ağırlık ve yer problemimiz yok diye aldım 😉 Almakla iş bitmedi tabi ki…
Dönüşte internetten görsel ve damağa hitap edecek tarif arayışlarından sonra Jamie Oliver’in bu lezzete çok yakışan bir isim olan ‘’The Best Baked Pumpkin’’ tarifinden yola çıkarak kendi tarifimi yarattım. Tatlı, ekşi ve acının bir arada olduğu muhteşem bir lezzet diyebilirim.
Bütün kabağın içini, pirinç ve çeşitli baharatlarla doldurup pişirilen bir fırın yemeği. Orjinal tarifteki biberiye ve turna yemişi (cranberry) yerine taze kişniş ve dolmalık üzüm kullandım. Sizler de damak tadınıza göre baharatları değiştirebilirsiniz. Şef Jamie ada çayı bile önermiş.
Aşağıda verdiğim tarifte kullandığım kabak 1 kiloydu, kabağın boyutuna göre iç malzemeyi artırıp eksiltebilirsiniz.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler:
1 kilogramlık balkabağı
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kırmızı soğan, yemeklik doğranmış
2 diş sarımsak, kabukları soyulup ezilmiş
8 adet siyah zeytin, çekirdekleri çıkarılıp iri doğranmış
1 adet süs biberi, parçalara ayrılmış veya 1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı deniz tuzu
Yarım çay kaşığı karabiber, taze çekilmiş
Yarım çay kaşığı muskat
Yarım çay kaşığı tarçın
50 gr basmati pirinç, yıkanıp suyu süzülmüş
75 gr dolmalık üzüm
50 gr iç antep fıstığı
1 mandalina kabuğu rendesi
5-6 dal taze kişniş, yıkanıp ince doğranmış
Yarım su bardağı su, 100 ml
1 çorba kaşığı zeytinyağı, kabağın dışına sürmek için
Yapılışı:
*Öncelikle kabağın üst bölümünü görseldeki gibi kalemle çizin ve çizdiğiniz yerden küçük bıçakla çapraz şekiller vererek kesin ve üst parçayı çıkarın. Çekirdeklerini kaşık yardımıyla alıp atın.
*Kabağın içinden çıkartabildiğiniz kadar kaşıkla kazıyarak iç çıkarın ve gelişi güzel doğrayıp kenarda bekletin (iç pilavda kullanacağız). Yaklaşık üç çorba kaşığı kadar elde ettim.
*Zeytinyağını tavaya alın, kırmızı soğan, kenara ayırdığınız kabağın içi, zeytin ve sarımsağı ilave edin, orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar 7-8 dakika soteleyin.
*Süs biberi veya pul biber, tuz, karabiber, muskat ve tarçını tavadaki malzemelere ekleyip karıştırın. Pirinç, dolmalık fıstık, iç antep fıstığı, rendelenmiş mandalina kabuğunu da ilave edip 1-2 dakika kadar karıştırarak soteleyin ve yarım su bardağı suyu ekleyin. Birkaç dakika içinde suyunu çekecek olan iç malzemeye doğranmış kişnişleri alın, karıştırın ve ocağı kapatın.
*Şimdi sıra bütün kabağımızı doldurup fırınlamaya geldi;)
*Kenarları yüksek bir fırın kabına folyo kağıt serin. Kenarda beklettiğiniz bütün kabağı fırın kabına alın ve içini pirinçli malzeme ile doldurun.
*Üst bölümünü kapak gibi kapatın ve her tarafına 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı sürün, folyo ile hava almayacak gibi kaplayarak beş dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişirin.
*Servis tabağına dikkatlice alıp dilimlere ayırın, ılık olarak servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın