Çeşme seyahatimde arkadaşımın yaptığı Fırında Bamya yemeğinin tadı damağımda kalmıştı. Büyük boy bamyalarla kendi yorumumu da katarak hazırladığım haliyle tarifi paylaşıyorum. Tek kelime ile mükemmel diyebileceğim lezzette olan Fırında Bamyayı deneyince vazgeçemeyeceksiniz.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişme süresi: Fırında 40+15 dakika
Malzemeler: Yarım kg bamya, yıkanıp ayıklanmış
2-3 adet orta boy kuru soğan
3-4 adet orta boy domates
1 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber, taze çekilmiş
1 çay kaşığı pulbiber
Yarım çay bardağı + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
*Kuru soğanların kabuklarını soyduktan sonra ince halkalar halinde doğrayın, domatesleri de yıkadıktan sonra aynı şekilde doğrayın.
*Fırın kabına sırayla kuru soğan ve domatesleri birer sıra yerleştirin, üzerlerine bamyaları hepsi aynı yönde olacak şekilde dizin, kuru soğan ve domateslerden birer sıra daha yerleştirin.
*En üste limon suyu, tuz, karabiber , pulbiber ve yarım çay bardağı zeytinyağını ilave edin, fırın kabını önce fırın kağıdı, sonrasında folyo kağıdı ile hava almayacak şekilde kaplayın.
*5 dakika önceden 190 derecede ısıttığınız fırında 40 dakika pişirin, folyo ve fırın kağıdını çıkartın, üzeri açık şekilde yaklaşık 15-20 dakika domatesler kızarana kadar pişirin, üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin, sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Afiyetle, sevgiyle kalın…
Notlar:
*Bamya, fasulye, ıspanak gibi sebzeleri, besin değerlerini kaybetmemeleri için daima yıkadıktan sonra ayıklayın.
*Tuz, karabiber ve pulbiber ölçülerini damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz.
Bir yanıt yazın