Benim gibi patlıcan sevenler için, bostan patlıcan ile yapılabilen en lezzetli tariflerden biri; az kalorili, doyurucu, yapılışı çok pratik ve sunumu şık bir ana yemek olabilir.
Servis: 5 kişilik
Hazırlama süresi: 50 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
5 adet bostan patlıcan, yassı olanlardan tercih edin.
1 çorba kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
350 gr dana kıyma
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kırmızı kurusoğan, yemeklik doğranmış
1 adet kırmızı dolmalık biber, küp doğranmış
2 adet yeşil köy biberi, küp doğranmış
1 adet sarı dolmalık biber, küp doğranmış
4-5 diş sarmısak, doğranmış
1 adet domates, çekirdekleri çıkarılıp küp doğranmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
150 gr dil peyniri, küp doğranmış
Yapılışı:
*Patlıcanların kabuklarına pijama formunda şekil vererek kesin, uzunlamasına 2 ye bölün, saplarını kesmeyin. 1 çorba kaşığı tuz ekleyin ve derin bir kaba koyduğunuz suda yarım saat bekletin.
*Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve fırın ısısını 220 dereceye ayarlayın. Patlıcanları durulayın ve fazla sularını hafifçe sıkarak kurulayın.Tepsiye alın, 1 er çorba kaşığı zeytinyağını her taraflarına sürün. Fırında içleri yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
*Patlıcanlar fırında pişerken iç malzemeyi hazırlayın;
*Geniş bir tavada, açık ateşte kıymayı 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile 6-7 dakika kıyma suyunu çekene kadar kavurun. Kırmızı kurusoğanı ilave edin, soğanlar yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak kavurmaya devam edin. biberleri ekleyin, renklerini kaybetmeyecek şekilde 2-3 dakika daha kavurun. Ocağı kapatmadan önce sarmısak, domates, pulbiber, karabiber ve tuzu da ekleyerek karıştırın. İç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
*Patlıcanları fırından çıkartın ve kenarlarından 1 cm kadar bıçakla çizin. Orta bölümünde çatal yardımıyla oyuklar oluşturun.
*Soğuyan iç harca doğranmış dil peynirini ilave edin, karıştırın. Patlıcanlara eşit ölçüde paylaştırın.
*Tekrar fırına alın, 200 derece sıcaklıkta peynirler eriyene kadar 5-6 dakika pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
* İç harçtan kalanı sarı biberi doldurarak değerlendirdiğim ve ilk paylaşımlarımdan olan fotoğraf da burada fikir olarak bulunsun 🙂
Bir yanıt yazın