Rüya gibi diyebileceğim reçelin tarifini instagramdan beğenerek takip ettiğim sevgili Oya Hanım’ın @patiskabozcaada sayfasında görünce dikkatimi çekmişti. Bu eski bir musevi tarifi diye eklemiş Oya hanım notlarının arasına… Hatta kayısı, minik armut ve şeftali ile de yapılabilirmiş.
Fırında pişirilmesi, damla sakızı ve limon yerine kullanılan elma sirkesi benim için yeni bir keşifti. Sirke, az şekerle pişen reçelde bakteri üreyip ekşimesine engel oluyormuş. Elimde elma sirkesi olmadığından onun yerine beyaz üzüm sirkesi kullandım.
Mürdüm eriği ve üzerine eklediğim az şeker, üzüm sirkesi ve havanda dövüp toz haline getirdiğim damla sakızıyla fırına sürdüğüm tepsideki reçel pişerken merakla resmen başında bekledim diyebilirim 😉
20 dakika sonra erikler sularını salmaya başlayıp damla sakızı kokuları etrafı sardıkça galiba oluyor diye nasıl sevindim anlatamam 🙂 1 saatin sonunda fırından çıkardığım reçelden küçük bir tabağa biraz aldım, buzdolabında 15 dakika kadar bekletip ilk tadına baktığımda damla sakızının damakta bıraktığı tad ve mürdüm eriğinin hafif ekşimsi lezzetiyle yukarıda belirttiğim gibi rüya gibi olmuştu.
İlk hazırladığım reçel kısa sürede tükenince ikincisini yapıp kış için sakladım bu defa ;))
Mürdüm eriği mevsimi bitmek üzere ama seneye kadar bu kıymetli tarif bir yerlerde kaybolmasın diye paylaşıyorum. Belli olmaz kış armutlarıyla deneriz belki 😉
Aşağıda ölçüleri netleştirip pişirdiğim haliyle bulabilirsiniz.
*Notlar bölümüne göz atmayı unutmayın!
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler:
1 kilo mürdüm eriği
Yarım kg toz şeker
2 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi
1 çubuk damla sakızı (3 adet nohut boyutunda) havanda dövülüp toz haline getirilmiş
1 su bardağı su
Yapılışı:
*Mürdüm eriklerini yıkayıp ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkartıp atın.
*Fırın tepsisine (orta boy yuvarlak emaye tepsi kullandım) kesik tarafları üste gelecek gibi sık sık bir sıra halinde yerleştirin.
*Üzerlerine toz şekeri serpin, sirke, damla sakızı ve suyu da ekleyip 150 derecede 5 dakika önceden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. İlk 15 dakikadan sonra bir kaşıkla tepsinin dibine çöken şekeri hafifçe karıştırın ki yanmasın.
*Toplamda 1 saat sonra tepsiyi fırından alın, sıcakken kavanoza doldurun ve kapağını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra serin bir yerde saklayın.
*Kahvaltının yanı sıra tatlı olarak vanilyalı dondurma ile servis yapabilirsiniz. Dondurmayı kaseye alıp üzerine 1 adet reçel tanesi ve biraz suyundan gezdirerek yemek sonrası tatlı olarak şahane olur 😋
*Notlar:
*Damla sakızını buzlukta bekletirseniz havana yapışmadan ezilip kolayca un haline gelecektir.
* Fırın ısıları ayarları markalara göre farklılık gösterdiğinden 150 derece ısıda 20 dakika sonra kaynamaya başlamıyorsa kontrollü olarak 170 derece ısıya ayarlayın, kaynamaya başlayınca ısıyı 160 dereceye ayarlayın ki eriklerin üzerleri yanmasın! Kaynadıktan sonra 40 dakika daha pişirmek yeterli olacaktır. Bu kısa bilgiyi İnstagram’dan sevgili takipçilerimin bazılarının fırın ısı ayarlarının farklılığından dolayı yeterli kaynama noktasına gelmemesi ve ne yapabilirim soruları üzerine veriyorum.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Sema der ki
Mrb, firinda damla sakizli murdum erigi receli cok dikkatimi cekti hemen yapicam. Malzemelerde su yazmiyor ama yapilis bolumunde su eklemekten bahsediliyor. Ne miktarda su eklenicek belirtirseniz cok sevinirim…
Chez Maman der ki
Sema Hanım merhaba,
Öncelikle dikkatiniz için teşekkür ederim. Tarifleri defalarca okuyup post etmeme rağmen gözümden kaçmış:(
1 su bardağı su eklenecek.
Sevgiler…
gülçin der ki
ben gecen sene denedim muhteşem oldu bu sene yine tek yaptığım reçel teşekkürler
Chez Maman der ki
Benim de her yıl yaptığım favori reçellerimden biri.
Beğenmenize sevindim, afiyetle tüketmeniz dileğiyle, sevgiler…
DİLEK BAYAV der ki
merhaba 3 kg dan yaparsak sirke 6 kasık mı olmalı fazla gelir mi acaba?
Chez Maman der ki
Merhaba, 3 kilo erik için 6 kaşık sirke ekleyebilirsiniz, fazla olmaz. Sadece hepsini tek tepside pişirecekseniz pişirme süresini biraz daha artırmak gerekiyor. Şimdiden kolaylıklar diliyorum:)