Tarif defterimden;
Mevsimin son patlıcanlarıyla hazırladığım yemeğe geçen hafta tarifini verdiğim domates sosunu kullandım. Yanında tereyağlı pirinç pilavı ve cacık ile leziz ve doyurucu bir akşam yemeği oluyor.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 20+15+10 dakika
Malzemeler:
4 adet iri boy patlıcan + 1yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Köfte için malzemeler:
500 gr orta yağlı dana kıyma (döş ve antrikot bölümünden karışık hazırlanmış)
1 adet kuru soğan, rendelenmiş
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Üzerine;
5 adet sivri biber, 2 cm lik dilimler halinde kesilmiş
5 adet çeri domates, her biri 4 e bölünmüş
Servis esnasında;
1 kavanoz domates sosu, 400 gr
Yapılışı:
*Patlıcanları alacalı soyarak bir patlıcandan 5-6 adet olacak gibi 3-4 cm genişliğinde keserek derin bir kaba alın, üzerini aşacak kadar su ilave edip tuzu ekleyin, 15 dakika kadar acısını suya bırakması için bekletin. Bol su ile yıkayıp hafifçe sıkarak kağıt mutfak havlusuyla tamamen kurutun.
*Fırın ısısını 220 dereceye ayarlayın, fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Kuruladığınız patlıcanların her tarafına 1 çay bardağı zeytinyağını fırça yardımıyla sürerek ısınmış fırına verin, yaklaşık 20 dakika patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin (patlıcanların kararmadan pişmeleri için fırın ısının yüksek ve önceden ısıtılması gerekir!).
*Patlıcanlar pişerken bu arada köfteyi hazırlayalım;
Kıymayı geniş bir kaba alıp rendelenmiş kuru soğan, karabiber ve tuzu ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlayarak kenarda bekletin.
*Patlıcanları fırından çıkartın, bu arada fırın ısısını 180 deceye alın. Tatlı kaşığının tersi ile patlıcanların ortalarına hafifçe bastırarak oyuklar yapın ve köfteleri yerleştirin (köfteler fazla olursa aralara serpiştirin). Köftelerin üzerleri hafif kızarana kadar fırında15 dakika pişirin.
*Patlıcanlı köfteleri tekrar fırından alıp üzerlerine domates ve biberleri kürdanla sabitleyin (fotoğrafdaki gibi).
*Biberlerin kızarmaları için fırında 10 dakika daha pişirin. Domates sosunu ısıtıp servis tabağına alın, üzerlerine patlıcanlı köfteleri yerleştirerek sıcak olarak servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın