Bloğumu ilk açtığım zamanlar hemen her evde yapılan ve bilinen tarifleri yazmayacağım diye kendi kendime kural koymuştum. Daha doğrusu bilindiğini düşünüp mutfağa yeni girmeye başlayan gençleri gözardı etmişim 🙈
Geçenlerde ziyaretimize gelen Makedonya’lı dostlarımız için hazırladığım karnıyarık + şehriyeli pirinç pilavı ve cacık üçlüsünün tarifleri blogda var değil mi diye sorduklarında inanın utandım 🙈
Bundan sonra geleneksel yemeklerimizi, pilav ve cacık tarifini bile kendi yaptığım usulde blogda paylaşacağım söz 🙌
Uzun zamandan beri fırında çok daha az yağ ile pişirmeyi tercih ettiğim karnıyarığın tavada kızartılan ile aynı lezzette olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Üstelik çok daha sağlıklı…
Sadece kısa ve önemli bir not:
*Patlıcanların fırında içleri pişip üzerleri nar gibi kızarmaları için fırının yüksek ayarında (220 derece) en az 10 dakika önceden ısıtılmış olmalı!
Hazırlama pişirme süresi: 1 saatten fazla
Malzemeler:
8 adet küçük boy patlıcan
1 çorba kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
250 gr az yağlı dana kıyma
2 orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak, pirinç tanesi gibi doğranmış
2 orta boy domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz, yıkanıp incecik doğranmış
4 adet çeri domates
4 adet sivri biber
1 su bardağı sıcak su, 200 ml
Yapılışı:
*Patlıcanların kabuklarını şeritler halinde soyup hepsinin sığacağı büyüklükte derin ve geniş bir kaba alın. Üzerlerini aşacak kadar su ilave edip 1 çorba kaşığı tuzu da ekleyerek yaklaşık 30 dakika kadar acısının çıkması için bekletin. Bu süre sonunda patlıcanları akan suyun altında yıkayarak fazla tuzlarından arındırıp kurulayın.
*Fırın ısısını 220 dereceye ayarlayın.
*Fırın tepsisine fırın kağıdı serip patlıcanları kurulayarak tepsiye alın. Zeytinyağının 3 çorba kaşığını bir kaseye alıp fırça yardımıyla patlıcanların her tarafına sürün.
*Tepsiyi ısınmış fırına yerleştirip 25 -30 dakika patlıcanların üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Bu arada iç harcı için geniş bir tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağını alın, orta ateşte yağ ısınınca kıymayı ilave edip ara sıra karıştırarak kavurmaya başlayın, kıyma suyunu salıp çektikten sonra yemeklik doğranmış soğanları ilave ederek soğanlar pembeleşene kadar kavurun (bu aşamada kıyma ve soğan suyunu tamamen çekip hafif tavaya yapışacak kıvama gelmeli).
*Sarımsakları pirinç tanesi gibi doğrayın, kabukları soyulup tavla zarı formunda doğranmış domateslerle birlikte kıymalı harca ekleyip karıştırın. Biber salçası, karabiber, pul biber ve tuzu da ilave ederek birkaç dakika daha pişirip ocağı kapatın. Doğranmış maydanozları da ekleyip karıştırın.
*Patlıcanları fırından çıkarıp aralıklı olarak fırın kabına yerleştirin. İki ucundan birer cm bırakarak ortalarından uzunlamasına çizikler atıp tatlı kaşığının tersiyle bastırarak oyuklar oluşturun. İç harcı her bir patlıcan oyuğuna eşit oranda pay edin.
*Üzerlerine yarımşar domates ve sivri biberleri yerleştirin. Bir su bardağı sıcak suyu kabın kenarından akıtın.
*190 derecede 10 dakika önceden ısıtılmış fırında domates ve biberler kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın