İngiliz köy yemeği;
Dana kıymasıyla hazırlanan bol baharatlı karışımın üzerine patates püresi ilave edilerek fırınlanan geleneksel İngiliz köy yemeğini Sofra Dergisi Baharatlar özel sayısı için yapmıştım.
Özellikle soğuk havalarda pişirdiğim tek başına doyurucu ve leziz yemeğe damak tadımıza göre çeşitli baharatlar kullanırım. Sizler de istediğiniz baharatlarla deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
3 çorba kaşığı zeytinyağı
750 gr az yağlı dana kıyma
1 büyük kuru soğan, yemeklik doğranmış
2 orta boy havuç, iri rendelenmiş
2 kereviz sapı, incecik doğranmış
2 diş sarımsak, incecik doğranmış
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı un
3 adet karanfilin tepesindeki tohumları
1 çay kaşığı taze zencefil, rendelenmiş
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çubuk tarçın
2 kakule, çekirdeğinin içindeki tohumlar
1 tatlı kaşığı mercanköşk
2 defne yaprağı
2 su bardağı sıcak et suyu veya su
Patates püresi malzemeleri:
1,5 kg patates
1 tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için su
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı muskat, rendelenmiş
1 çay kaşığı tuz
150 gr cheddar peyniri
20 gr tereyağı
200 ml süt
Yapılışı:
*Zeytinyağının 1 çorba kaşığını tavaya alıp kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu salıp çekene kadar açık ateşte, suyunu tamamen çekince kısık ateşte kahverengi olana kadar ara sıra karıştırarak yaklaşık 20 dakika kavurun. Kavrulan kıymayı bir tabağa aktarın.
*Tavaya kalan zeytinyağını alın, kuru soğan, havuç ve kereviz saplarını ekleyerek orta ateşte kavurun. Kavrulan kıyma, sarımsak, domates salçası, biber salçası, balzamik ve unu ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
*Karanfil, zencefil, karabiber, köri, toz kırmızı biber, tarçın, kakule tohumları, mercanköşk, defne yaprağı ve sıcak et suyu veya suyu ilave edin. Kıymalı harç suyunu çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Çubuk tarçın ve defne yapraklarını çıkartıp atın.
*Kıymalı harcı 20*30 cm lik dikdörtgen fırın kabına alarak üzerini düzeltip kenarda bekletin.
Patates püresi için;
*Patateslerin kabuklarını soyup yıkayarak tencereye alın, tuzu ve üzerini dört parmak aşacak gibi su ilave edip haşlayın.
*Haşlanan patateslerin sularını süzdürerek tekrar tencereye alın, sıcakken patates ezicisiyle ezin, zerdeçal, karabiber, muskat, tuz, cheddar, tereyağı ve sütü ekleyerek püre haline gelene kadar ezip karıştırın. Pürenin 1/4 kadarını kıymalı harcın üzerine yayın, kalanı sıkma torbasına alarak fotoğraftaki gibi minik güller halinde şekil vererek tamamlayın.
*190 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Kısa bir not:
*Bir gün önceden hazırlayıp fırınlamadan önce buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın