Sofra Dergisi Mayıs 2014 sayısında paylaştığım tariflerden;
Pırasa ve lahananın mevsimi bitmeden özellikle haftasonları için hazırladığım dışı çıtır, içi yumuşacık börekler evdekilere sebzeyi severek yedirmek için iyi bir fırsat oluyor.
Davet sofralarınızda ara sıcak olarak sunabileceğiniz bu lezzetli börekleri, ayrıca yanında bol yeşil salata ile birlikte sağlıklı ve besleyici bir öğün olarak da tüketebilirsiniz.
Servis: 16 adet
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Malzemeler :
2 adet yufka
Yarım su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı su
Harç için:
250 gr az yağlı dana kıyma
2 çorba kaşığı zeytinyağı
400 gr pırasa, ince doğranmış
200 gr beyaz lahana, ince doğranmış
2 adet havuç, rendelenmiş
1 çay kaşığı taze zencefil, rendelenmiş, arzu ederseniz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
Yeteri kadar tuz
Üzeri için:
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
Yapılışı:
Öncelikle geniş bir tavada kıymayı zeytinyağ ile kavurun. Doğranmış lahana ve pırasayı ekleyip kavurmaya devam edin. Havuçları ve zencefili de ilave edip, sebzeler diriliklerini kaybetmeyecek şekilde birkaç dakika pişirin. Karabiber ve pulbiber ilave edip tuzunu ayarlayın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
1 adet yufkayı düz bir zemine yayın. Ayrı bir yerde yarımşar su bardağı zeytinyağ ve suyu karıştırıp, yarısını yufkanın üzerine sürün. 8 eşit üçgen parça olacak şekilde kesin. Geniş kısımlarına harçtan pay edip, gevşek şekilde sigara böreği gibi sarın. Açılmaması için uçlarını suya batırın. Kalan yufka ve harcı da aynı şekilde hazırlayın.
Börekleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp fırın tepsisine yerleştirin. 5 dakika önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun
Not: Böreği mevsimine göre taze fasulye ve kabak ile yapabilirsiniz.
Ayrıca pırasa yerine 3 adet orta boy kuru soğan olabilir.
Yumurta ve galeta ununa bulamadan buzlukta saklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın