Bostan patlıcanları közleyip kabuklarını soymak hiç bu kadar kolay olmamıştı;) Ocakta yapınca her taraf kirlenir, sonrasında kabuklarını soymak için verdiğimiz uğraşı nedeniyle çoğumuz kış boyu elimizin altında hazır olacak bu lezzeti hazırlamaktan kaçınırız.
Bu yaz fırında pişirdiğim bostan patlıcanlı karnıyarıklar ilham oldu bana:) Nasıl bu kadar kolay olduğuna bakalım hep birlikte;)
Malzemeler:
10 adet bostan patlıcan
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
*Patlıcanları saplarını kesmeden uzunlamasına ortadan ikiye kesin, geniş ve derin bir kaba alın ve tuzu ekleyin, üzerlerini aşana kadar su ilave edip yarım saat kadar ara sıra çevirerek bu suda bekletin ki acısını suya bıraksın!
*Fırını 250 derece ısıya ayarlayın. Patlıcanların pişerken kararmamaları için yüksek ısıda pişirmek gerekiyor!
*Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp yıkayın ve hafifçe sıkın. Kurulayıp fırın kağıdı serdiğiniz iki tepsiye tek sıra halinde yerleştirin, üzerlerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün ve ısınmış fırına alın.
*İlk 15 dakika fırında 250 derece ısıda, 40-45 dakika kadar 190 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. İçlerinin pişip pişmediğini anlamak için çatal batırarak kontrol edin, yumuşamışsa pişmiş demektir. Gerekirse ısıyı 170 dereceye alıp 10 dakika kadar daha pişirin.
*Fırından çıkardığınız patlıcanları fotoğraftaki gibi sap bölümünden başlayarak kaşıkla sıyırıp kabuktan ayırarak alın. Ilınınca istediğiniz miktardaki patlıcanı buzdolabı poşetlerine aktarın, 10 adet patlıcandan toplamda 5 poşet közlenmiş patlıcan elde ettim. İstediğiniz miktarda patlıcanla yapabilirsiniz.
*Patlıcanlar poşetlerde tamamen soğuduktan sonra poşetleri kilitli poşetlere alarak derin dondurucuya yerleştirin.
*Buzdolabı poşetleri ince olduğundan, derin dondurucudaki diğer yiyeceklerle aromaları karışıp tadları bozulabilir, kilitli poşetlere geçirmek bu riskleri ortadan kaldıracaktır.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın