Aslında islim kebabı yapmayı planlayarak başladım ama elimdeki patlıcanlar iri boy olunca böyle bir lezzet ortaya çıktı;) Bu yapılışı pratik , sağlıklı ve leziz yemeği yanında pilav ve cacık ile ana yemek olarak hazırlayabilirsiniz.
Servis: 4-6 kişilik
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 20+20 dakika
Malzemeler:
4 adet iri boy patlıcan
1 çorba kaşığı tuz, patlıcanları suda bekletirken kullanmak için
1 çay bardağı zeytinyağı
Köfte malzemeleri:
Yarım kg köftelik kıyma
2 ince dilim bayat ekmek, tam buğday ekmeği kullandım
1 orta boy kuru soğan
3-4 diş sarmısak
8-9 sap maydanoz, incecik doğranmış
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
4-5 adet sivri biber
Domates sosu için:
4 adet orta boy domates
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Patlıcanları alacalı soyun, herbir patlıcandan 5-6 adet olacak şekilde 3 cm genişliğinde halka şeklinde kesin, derin bir kaba alın, üzerini aşacak kadar su ilave edin ve tuzu ekleyin, 15 dakika kadar suda bekletin. Bol su ile yıkayın ve hafifçe sıkarak sudan çıkartın, bu işlemi patlıcanları tuz ve acı suyundan arındırmak için yapıyoruz.
*Fırın ısısını 230 dereceye alın, fırın tepsisine yağlı kağıt serin, kuruladığınız patlıcanların her tarafına 1 çay bardağı zeytinyağını fırça yardımıyla sürün ve ısınmış fırına verin, yaklaşık 15-20 dakika patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Patlıcanların kararmadan pişmeleri için fırın ısının yüksek ve önceden ısıtılması önemli!
*Patlıcanlar pişerken bu arada köfteyi yapmaya başlayalım; Ekmek, kuru soğan ve sarmısağı rondodan geçirin, geniş bir kaba alın, kıymayı, maydanozu, baharatları ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını da ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlayın ve kenarda bekletin.
*Patlıcanları fırından çıkartın, fırın ısısını 180 deceye alın. Yukardaki fotoğrafta gördüğünüz gibi tatlı kaşığının tersi ile patlıcanların ortalarına bastırarak oyuklar yapın ve köfteleri yerleştirin, aralara doğranmış sivri biberleri yerleştirin ve köfteler kızarana kadar 15-20 dakika daha fırında pişirin.
*Yemeğimiz fırında son aşamasında pişerken bu arada domates sosunu hazırlayalım; Domates ve sarmısakları rondodan geçirin, sos tenceresine alın, zeytinyağı, tuz ve karabiberi de ekleyip koyu kıvam alana kadar pişirin.
* Tepsiyi fırından alın, biberleri köftelerin üzerine yerleştirin, kürdanla sabitleyin, servis tabağına alın ve üzerine sosu gezdirin. Sıcak olarak yanında pilav ve cacıkla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
***Anlatması biraz uzun sürdü ama hazırlaması çok kolay ve lezzetli bir ana yemek oluyor. Sevgiler:)
Bir yanıt yazın