Gambilya Favalı Enginar, davet sofralarında sunabileceğiniz lezzetli bir başlangıç yemeği oluyor.
Gambilya nedir? Sarı mercimeğe benzeyen, Bodrum civarında bilinen, çorbası ve favası yapılan yabani bir bezelye türü…
Sevgili arkadaşım Ayfer’in Bodrum’dan getirdiği gambilyaları, geçen sene kuru bakla ile yapıp tarifini paylaştığım ‘’Favalı Enginar’’la aynı yöntemle pişirdim, sadece enginarın ve diğer malzemelerin miktarlarını artırıp bakla yerine gambilya kullandım. Fazla gelen favayı sıkma torbasıyla şekillendirip, enginarın kalan sosundan süsleyerek ikinci bir yemek elde ettim.
Gambilyayı aşağıda vereceğim tarifle tek başına meze olarak kalıba döküp veya benim yaptığım gibi tek lokmalık hazırlayabilirsiniz.
Servis: 12 kişilik
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
Malzemeler:
Fava için;
300 gr gambilya
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çay kaşığı zerdeçal veya 1 adet taze zerdeçal
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım demet dereotu, ince kıyılmış
3 su bardağı su
Enginar için;
12 adet orta boy enginar
2 adet büyük boy kırmızı soğan, yemeklik doğranmış
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
Yarım demet dereotu
Favanın yapılışı:
*Gambilyaları bol suda yıkayın.
*Zeytinyağını geniş bir tencereye alın, iri doğranmış soğanları ekleyin, biraz kavurun, gambilyaları soğanlara ekleyin, ardından zerdeçal, şeker, tuz ve suyu ilave edin, tencerenin kapağını kapatın, kaynamaya başlayınca kısık ateşte gambilyalar yumuşayana kadar pişirin, dip tutmaması için ara sıra karıştırın, suyunu tamamen çekip koyu bir kıvam alması gerekir!!
*Ocağı kapatıp dereotunu ekleyin, blendır ile püre haline getirin ve ılındıktan sonra sıkma torbasına alın.
Enginarın yapılışı:
*Zeytinyağını geniş bir tencereye alın, kırmızı soğanları ekleyin, kavurun.
*Soğanlar yumuşayınca enginarı ekleyin. Üzerine portakal suyu, toz şeker, tuz ve suyu ilave edin, tencerenin kapağını kapatın, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirin.
*Enginarlar ılık hale gelince spatula yardımıyla servis tabağına alın, içlerini fava ile doldurun, enginarların piştiği tencerenin dibinde kalan sosu üzerlerine gezdirin. Dereotu ile süsleyin.
*Kalan favayı da ayrı bir servis tabağına alıp aynı şekilde süsleyin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın