Zencefilli kurabiye pişirme geleneği 11. yüzyılda eski Roma’da başlayıp yıllar içinde diğer Avrupa ülkelerine yayılıyor ve her yıl Aralık ayı başından itibaren çeşitli şekillerde yapılıp marketlerde yerlerini alıyor. Sert ve gevrek hamurdan yapılan kurabiyelerle çeşitli figürler hazırlanıp şekerleme gibi malzemelerle süsleniyor.
Benim kurabiye evle tanışmam İsveçli arkadaşlarımızın gingerbread house etkinliğine davet etmeleriyle başladı. Jon hamuru hazırlamış, şeker, bisküvi, gibi bir çok malzemeyi önceden tedarik etmişti. Kurabiyeleri hazırlarken bir yandan Sandra’nın yaptığı lezzetli atıştırmalıklar, sıcak şarap ve yeni yıl şarkıları eşliğinde vaktin nasıl geçtiğini anlamadan evlerimizi bitirmiştik.
Onlar İstanbul’dan ayrıldıktan sonra bu geleneği kızım Burçak’la birlikte 7-8 seneden beri sürdürüyoruz, emek verip hazırladığımız kurabiye ev yılbaşı gecesi evimizin büyümeyen çocukları tarafından parçalanıp yeniliyor;)
Yalı, Şato gibi çılgın projelerden sonra bu sene gelen yoğun talepler üzerine sevgili dostlarımız Birsin ailesi sahibi oldukları La Bottega Birsin mekanlarını bize açtılar. Keyifle ve vaktin nasıl geçtiğini anlamadan geçen günde, aynı kalıplardan herkesin hayal dünyasına göre farklı yaratılan evlerden kurduğumuz mahalle ile geleneksel özçekimimizi yaptık;)) Workshop seneye mutlaka yeniden yapalım dilekleriyle sona erdi. Etkinlikle ilgili görsellere chezmamanannetarifleri facebook sayfamdan ulaşabilirsiniz.
Aşağıda verdiğim ölçüyle bir ev ve kalan hamurla 2-3 tepsi farklı şekillerde kurabiyeler yapabilirsiniz. Ev haricindeki görselleri bir sonraki paylaşımda bloğa ekleyeceğim.
Yeni yılın hepimize bereket, sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi dileklerimle evimizi yapmaya başlayalım.
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 15 dakika
Süsleme: 1 saatten fazla
Hamur malzemeleri:
1 + 1/4 cup esmer şeker (250 gr)
3/4 cup üzüm pekmezi (240 gr)
1/2 cup tereyağı (115 gr)
1 çorba kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı tuz
1 + 1/4 cup süt (300 ml)
Yarım paket kabartma tozu (5 gr)
7,5 cup un (1120 gr)
1/2 cup ekstra un, hamuru açarken kullanmak için
Yapılışı:
*Derin bir sos tenceresine şeker, pekmez, tereyağı, tarçın, zencefil tozu ve tuzu alın, ocağı kısık ateşe ayarlayın. Tereyağı ve şeker eriyene kadar karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
*Karışımı ocaktan alın, sütü yavaş yavaş ekleyin, homojen kıvama gelene kadar karıştırın. Soğuması için kenarda bekletin.
*Karışımı derin bir kaba alın, un ve kabartma tozunu eleyerek harmanlayın ve sıvı karışıma eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın. Hamur yoğurma makinanız varsa onu kullanın. Koyu kıvamda yoğun bir hamur elde edeceksiniz.
*Hamuru iki parçaya ayırın, rulo yapıp buzdolabı poşetlerine alın ve buzdolabında 1 gece dinlendirin.
*Hamuru açmaya başlamadan 1 saat önce buzdolabından çıkartın
*Fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kaplayın.
*Hamurun birini unlanmış tezgaha alın, 3 mm inceliğe gelene kadar fırın tepsisine sığacak şekilde açın ve tepsiye yerleştirin, kalıpları hamurun üzerine alarak cetvel yardımıyla istediğiniz şekillerde kesin. Kenarlarda kalan fazlalıkları daha sonra tekrar kullanmak üzere poşette saklayın.
*Evin camları için fotoğraftaki gibi şekerleme yerleştirin, kurabiye pişerken şekerleme eriyip cam vazifesi görecektir.
*5 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Aynı işlemi diğer hamura da uygulayın. Kurabiyeler tamamen soğuyaya kadar kenarda bekletin.
Karamel Hazırlığı:
1 + 1/3 cup (270 gr) toz şekeri çelik bir tavaya alın ve 3/4 cup (180 ml) su ilave edin. Ocağa alın ve orta ateşte şeker eriyip kahverengi olana kadar pişirin, yaklaşık 10 dakika yeterli oluyor, ocağı kapatın. Şimdi kurabiye evimizi inşaa etmeye başlayabiliriz;)
*Kurabiye ev parçalarının kenarlarını karamele batırıp diğer parçalarla hızlı bir şekilde sırayla birleştirin, sadece karamel çok sıcak olduğundan benim yaptığım gibi elinizi yakmamaya dikkat edin:((
*Karamel çok çabuk katılaştığından soğudukça kısık ateşe alıp yumuşatarak kullanın.
*Evimizin kaba inşaatı bitti;)
Evin bahçesindeki figürler için; Şeker hamurundan mandalina büyüklüğünde parça kopartın, üzerine nişasta serperek 2 mm kalınlığında açın ve kalıplarla kesin, temiz suya batırdığınız fırçayı kurabiyeye sürün ve hamuru üzerine yapıştırın. İcing ile bahçeye monte edin.
İcing için; 1 yumurta akına 250 gr ince çekilmiş pudra şekeri, 1 çay kaşığı krem tartar ve 1 paket vanilya ekleyin, mikserin yüksek deviri ile 7-8 dakika çırpın, kabı ters çevirdiğinizde akmıyorsa olmuş demektir. İcingi sıkma torbasına alın şekerleme, bonibon, badem ve balık krakerler, gofret gibi yenilebilen malzemelerle yapıştırarak evinizi süsleyin.
Kolay gelsin 🙂
Sümeyye der ki
Meehaba tarifte hamurun icerisine yumurta giriyor mu yok yazida ama ben sorayim dedim size 🌸
Chez Maman der ki
Merhaba, öncelikle gecikmiş cevap için özür diliyorum:(
Bu tarifte yumurta yok…
Çok sevgiler…