Özel günler için sevdiklerinizi şımartabileceğiniz tek kelimeyle muhteşem diyebileceğim bu lezzeti ”Çikolatalı Tart” olarak Dream Akademi’de şef sevgili Kübra Altıntaş ile birlikte yapmıştık. Aslında ”Etkinlikler” bölümünde paylaşmayı planlıyordum ama evde karamel ilavesi ve tart kek kalıbında hazırladığımdan buradan paylaşmayı uygun gördüm.
Oğlumun doğum gününde onun en sevdiği çikolata ile birşeyler olsun diye düşünerek hazırlamaya başladığım Çikolatalı Tart’a kızımın önerisiyle tuzlu karamel eklemeye karar verdim😋👌🧡
Altında badem tozu ile hazırladığım glutensiz tart & kek arası bir lezzet, orta katında çikolata ganaj ve üzerini kaplayan tuzlu karamel sos ile tadına doyamadığımız bu nefaseti aynı hafta içinde ikinci defa çok kıymetli bir arkadaşımın doğum günü için hazırladım🍫🧡🤗
☑️Çikolatalı ganajı ayrıca keklerde ve çilek & muz gibi meyveleri kaplamada, karameli kavanozda saklayıp krep ve pankeklerde kullanabilmeniz için malzeme ve tariflerini tart tarifinin sonunda veriyorum.
☑️Aşağıdaki ölçü için bir büyük tart kek kalıbı ve küçük tart kalıbı kullandım. Küçük olanı karameli eklemeye fırsat kalmadan sabırsızca tadına bakmak için bekleyenlere yapıldı😉
☑️Eğer ters çevirdiğinizde içini doldurabileceğiniz derinlikte kalıbınız yok ise normal ama altı çıkarılabilen tart kalıbı kullanabilirsiniz. Eğer böyle yapacaksanız tart pişip servis tabağına geçirdikten sonra kenarlarından 2 şer cm bırakıp ortalarına doğru tatlı kaşığının tersiyle hafifçe bastırıp ganaj ve karamel için oyuk yapın (küçük kalıptaki fotoğraftaki gibi).
☑️Ganaj ve karamelin donmaları için süre gerektiğinden tartı akşamdan hazırlayıp ganajı üzerine döktükten sonra buzdolabında beklettim. Ertesi gün de karameli hazırlayıp tamamen ılındıktan sonra çikolatalı tartın üzerine dökerek karamelin donmasını için tekrar buzdolabına alarak daha sonra süsledim⭐️⭐️⭐️
İki doğum günü partisinde onlarca kişinin çok beğendiği bu lezzetin yapılışı zaman alsa da özel günleriniz için deneyin derim.
Servis: 28 cm lik yuvarlak tart kek kalıbı + 12 cm lik küçük tart kalıbı
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Tartı pişirme süresi: 25 dakika
Tart için malzemeler:
180 gr bitter çikolata, kakao oranı %60
175 gr tereyağı, oda ısısında
125 gr esmer şeker
4 adet yumurta, oda ısısında
200 gr toz badem
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıplara sürmek için
*Çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritip ılınması için kenara alın (eritme yöntemi tarif sonunda).
*Kalıpların dibine ve yanlarına tereyağı sürüp hazırda bekletin.
*Tereyağı ve esmer şekeri kremamsı bir hale gelene kadar mikserle çırpın.
*Tereyağlı karışıma yumurta sarıları, badem tozu ve erimiş çikolatayı ekleyip homojen bir kıvam alana kadar 2-3 dakika çırpın.
*Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar mikserle çırpın.
*Fırını 170 derece ısıya ayarlayın (fırın 15 dakika bu ısıda olmalı!).
*Kar haline gelen yumurta aklarının 1/3 ünü çikolatalı karışıma ekleyip spatula yardımıyla alttan üste doğru dikkatlice karıştırın. Kalan 2/3 nü de iki defada ekleyip aynı şekilde karıştırın, homojen bir kıvam aldığında kalıplara döküp üzerlerini düzeltin.
*Kalıpları fırına verdikten sonra fırın ısısını 150 dereceye düşürüp 25 dakika pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
*Tartları fırından alın, 20 dakika kadar ılınmaları için beklettikten sonra kalıplardan dikkatlice ters çevirip çıkartarak servis tabaklarına geçirin.
180 gr bitter çikolata, kakao oranı %60
200 ml krema, kutuda satılanlardan
40 gr tereyağı
Yapılışı:
*Kremayı sos tenceresine alıp hafif ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp (kaynatmayın!) ocağı kapatın.
*Çikolatayı parçalara ayırıp kremaya ekleyerek karıştırın. Çikolata eriyince tereyağını ilave edip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
*Ganajı pişip soğuyan tartın üzerine dökerek donması için en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Tuzlu Karamel sos için malzemeler:
200 ml krema, kutuda satılanlardan
90 gr tereyağı, 6 çorba kaşığı
375 gr toz şeker
25 ml su
1 çay kaşığı iri deniz tuzu, Maldon kullandım.
*Kremayı ve tereyağını sos tenceresine alıp kısık ateşte tereyağı eriyene kadar karıştırın. Tereyağı eriyince ocağı kapatıp kenarda bekletin.
*Yaklaşık 2 litrelik ayrı bir sos tenceresine şeker ve suyu alıp kısık ateşte karıştırmadan erimeye bırakın (yaklaşık 15 dakika). Koyu altın rengini alınca ocağı kapatın ( karamelin tadının acı olmaması için çok pişilmemeli!)
*Kremalı tereyağlı karışımı yavaş yavaş şekerli karışıma eklerken bir yandan karıştırın. Sadece bu aşamada şekerli karışım çok sıcak olduğundan elinize sıçramamasına dikkat edin!
*Karışımı tekrar ocağa alın, kısık ateşte koyulaşıp kıvam alana kadar yaklaşık 7-8 dakika daha pişirip tuzu ekleyip karıştırın.
*Karamel tamamen soğuduktan sonra çikolata ganaj ile kapladığınız tartın üzerine döküp donana kadar buzdolabında en az 1 saat bekletin.
*Karamel donduktan sonra isterseniz üzerine 1 çay kaşığı kadar iri deniz tuzu serpip sade olarak veya renkli şekerlemelerle süsleyerek servis edin.
*Servis yapana kadar buzdolabında 2-3 gün bekletebilirsiniz.
Çikolata eritme yöntemleri:
1-Mikrodalda fırınınız varsa çikolatayı cam bir kaba alın, üzerini strech filmle kaplayıp 850 watt ayarında 30 saniye ısıtın, çatal yardımıyla homojen bir hale gelene kadar karıştırın. Eğer tam olarak erimemiş ise bir kez daha aynı işlemi yapın (çok pratik olduğundan bu yöntemle eritiyorum).
2-Benmari usulü eritecekseniz tenceye 3 parmak yükseklikte olacak gibi su alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe ayarlayın. Çikolatayı cam kaba alarak kaynayan suyun olduğu tenceye yerleştirin (burada dikkat etmemiz gereken en önemli püf noktası çikolatanın bulunduğu kap suya değmemeli!). Çikolata eriyene kadar bu şekilde bekletip istediğiniz gibi kullanın.
3-Daha pratik ve denediğim yöntemlerden biri de su ısıtıcına su alıp kaynatmak ve çikolatanın bulunduğu cam kabı ısıtıcının üzerine yerleştirmek.
3 yöntemden hangisi size kolaylık sağlayacaksa o şekilde yapın.
Sevdiklerinizle güzel günler geçirmeniz dileğiyle afiyetle…
Bir yanıt yazın