Tarif defterimden;
Gül reçelinin beni çocukluk yıllarıma götüren anısı vardır. Geçen yıllarda buradan paylaştığım gül reçeli tarifimde bahsetmiştim. Babaannemin çiftliğindeki sık yapraklı mis kokulu reçellik pembe güller sepetler dolusu toplanırdı. Bir bölümüyle reçel pişirilir, çoğunu kış mevsiminde reçel yapmak üzere mayasını yaparlardı.
Şimdilerde şehir yaşamında bulmak biraz zor olsa da bazı semt pazarlarında Mayıs ayı boyunca bulmak mümkün.
Elinizde fazla miktarda reçellik gül varsa veya hemen reçel yapmak istemiyorsanız aşağıdaki yöntemle hazırlayıp uzun süre dondurucuda saklayabilirsiniz. İhtiyacınız kadarıyla reçel pişirmek çok pratik olacaktır.
Taze güllerle reçel yapmak isterseniz tarife buradan ulaşabilirsiniz.
Gül mayası malzemeleri:
40 adet reçellik gül
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Gül yapraklarının pembe bölümlerini parmaklarınızla tutup sapından ayırın, dibindeki beyaz bölümlerini reçeli acılaştıracağı için makasla kesip atın.
*Yaprakları zedelemeden soğuk su dolu kapta 15 dakika kadar bekledikten sonra bir kaç defa suyunu değiştirerek yıkayıp süzgeçe alın, temiz bir mutfak havlusu üzerinde sularından süzülmeleri için bekletin.
*Yaprakları incecik doğrayın, üzerine şeker ve limon tuzunu serperek elinizle iyice ovalayın. Temiz bir kavanoza alarak kapağını sıkıca kapatıp derin dondurucuda saklayın.
Gül Mayası ile Gül Reçeli
Pişirme süresi: 15 dakika
Malzemeler:
2 yemek kaşığı gül mayası
1 kg toz şeker
3 su bardağı su (600 ml)
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Toz şeker ve suyu tencereye alarak orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynama noktasına gelince şerbet kıvamı alana kadar yaklaşık 7-8 dakika kaynatın. Gül mayasını ilave ederek 5 dakika daha şerbeti koyulaşıp baloncuklar oluşana kadar pişirin. Yarım çay kaşığı limon tuzu ekleyip 2 dakika sonra ocağı kapatın. Fotoğraftaki gibi küçük bir tabağa kaşıkla akıtın, damla halinde kalıyorsa reçel olmuş demektir, akışkan ise 2-3 dakika daha pişirin. Sıcakken kavanozlara doldurup tamamen soğuyunca kapaklarını sıkıca kapatarak serin yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Gül Mayası ve Gül Reçeli Tarifi4
Bir yanıt yazın