Mis kokulu güllerin beni çocukluğuma götüren birçok anısı vardır…
Babaannemin çiftliğinde sepetler dolusu toplanan pembe ve sık yapraklı güllerin bir bölümüyle reçel yapılır, birazı limon tuzu ve az şekerle ovalanıp üzerine su ilavesiyle kavanozlanır, güneşte bekletilirdi. Bir ay sonra tülbentten süzülüp şişelenen gül suyuna su eklenip şerbet veya sulandırmadan çaya limon niyetine azıcık damlatılıp gül kokulu çaylar içilirdi.
Kalanını yine limon tuzu ve az şekerle ovalayıp kavanoza basarlardı ve bu şekilde yaptıkları gül mayası olurdu. Yazın hazırladıkları reçel bitince 2-3 kaşık gül mayası, biraz su ve şekerle yeniden yapılan reçellerle evden gül reçeli eksik olmazdı.
Halen fazla miktarda reçellik gül bulduğumda büyüklerimden öğrendiğim gibi gül mayasını hazırlayıp derin dondurucuda saklarım.
Bu defa yaptığım reçelin gülleri geçen haftasonunu geçirdiğimiz Lüleburgaz Arcadia Bağları’na ait olan Bakucha Otel’in bahçesinden… Genelde reçellik olarak bildiğimiz pembe güllerin haricinde kırmızımsı renkte ve daha kalın yapraklı ve kokulu güllerle de reçel yapılabildiğini otelin sahibesi Sevgili Zeynep’ten öğrenmiş oldum.
Nostaljik reçelimizin sunumunda kullandığım örtü çocukluk arkadaşım Nazan’ın annesinin yıllar evvel işleyip gönderdiği hediyesi🙏♥️
Eğer kokulu gül bulabilirseniz lezzetine doyamayacağınız ve yapılışı çok kolay olan reçelimizin tarifine geçelim.
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Malzemeler:
4 su bardağı toz şeker (200 gr lık bardak ölçüsüyle)
2 su bardağı su
1 silme çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Gül yapraklarının pembe bölümlerini parmaklarınızla tutup sapından ayırın, beyaz bölümlerini reçeli acılaştıracağı için makasla kesip atın.
*Yaprakları zedelemeden soğuk suda yıkayıp süzgeçe alın, temiz bir mutfak havlusu üzerinde sularından süzülmeleri için bekletin.
*Bu arada toz şekeri reçel tenceresine alın, yaprakları incecik doğrayın ve şekere ilave edin. Şeker ile yaprakları elinizle iyice ovalayın. Suyunu ekledikten sonra tencereyi orta ateşe ayarladığınız ocağa alın, ara sıra karıştırın. Reçel kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika pişirin.
*Limon tuzunu ekleyin, 3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
*Ilınınca kavanoza alıp kapağını sıkıca kapatıp serin yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
*Yıllar evvel gül reçelini ilk denediğim zamanlarda pişirme süresini aşınca ağdalaşan reçeller yapmışlığım vardır:(( Bundan dolayı pişirme süresini aşmamaya dikkat edin!
*Reçel yaparken mutfaktan ayrılmayın, biraz özen gösterince herkes mükemmel reçeller yapabilir.
Bir yanıt yazın