Hellim, talar peyniri ve üzümün tatlı & tuzlu uyumu, yerken ağızda çıtırdayan kendir tohumunun farklı tadını anlamak için bu lezzetli keki yapmak gerek;)
Hellimli Kek ile tanışmam bir dost davetine arkadaşım Mebrure’nin getirdiği kekle başladı. Kıbrıs’a özgü olan bu lezzetin tarifini istediğimde buradaki peynirlerle olmaz, Kıbrıs’tan orjinallerini getiririm onlarla yaparsın sözünü verdi.
Daha sonra bize akşam yemeğine geldiklerinde lezzetine doyamadığım keki yapmış ve peynirlerle getirmişti:) Tarifi verirken de iki kaşık kendir tohumunu mutlaka ekle, çıtır çıtır lezzet verir keke diye tembihledi.
Kendir tohumunu nereden bulabilirim diye düşünürken çocukluğumda babamın kanaryalarımızı beslediği yemin bu olduğu aklıma geldi. Kuş yemi satılan dükkanda kek için gerekli dediğimde dükkan sahibinin surat ifadesini görmeliydiniz;)))
Malzemeler tamamdı ama keki yaptığımda benim gibi farklı lezzetlere meraklı biriyle tadına bakmam gerekirdi, arkadaşım Maria’ya bahsettiğimde (kendisi Ege yemekleri restoranı sahibesi ve üniversitelerde gastronomi bölümünde dersler veren, kuvvetli damak tadına sahip başarılı bir şeftir) geleneksel Salı yemeğimizi yapar yanında da kekin tadına bakarız deyince aceleyle keki yaptım, o akşam gurmeler sofrasında 8 kişiden tam not aldığındaki mutluluğumu anlatamam size:)
Lezzetine doyamadığımız kekin istediğim gibi fotoğraflarını çekebilmek ve tarifi tam netleştirmek adına ertesi gün yeniden yapmaya karar verdim, tarifi tekrar okuyunca ilkinde tarifte mevcut olan naneyi keke koymadığımı farkettim:(( Nane ilavesiyle yaptığım ikinci kek de gayet lezzetli oldu.
Geleneksel Kıbrıs mutfağından ilk tarifim olan farklı ve yapılışı çok kolay bu lezzeti deneyin diyerek hikayemizi burada bitiriyor ve tarife geçiyoruz;)
Son birşey daha! Bu defa da kekin üzerine Mebrure’nin tembihine rağmen çörek otunu serpmeyi unutmuşum, herşeyi özenle ve dikkatle hazırlayan ben bile bazen yoğunluktan eksik bir şeyler yapabilirmişim:(( ama merak etmeyin aşağıda verdiğim tarif tam ve açıklayıcıdır, bana güvenebilirsiniz:)
Tarif sonundaki notlar bölümünü de okumayı unutmayın;)
Servis: 25 cm çapında kelepçeli kalıp
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
4 adet orta boy yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ,120 ml (fındık yağı kullandım)
1 su bardağı süt ( 200 gr lık bardak ölçüsüyle)
3 su bardağı un (200 gr lık bardak ölçüsüyle)
1,5 paket kabartma tozu, 15 gr
1 çay kaşığı tuz
Yarım paket hellim, 140 gr, minik küpler halinda doğranmış
1 su bardağı iri rendelenmiş talar peyniri, 100 gr (aşağıdaki not bölümüne bakın)
1 çay bardağı çekirdeksiz siyah üzüm
2 çorba kaşığı kendir tohumu
2 çorba kaşığı kuru nane
Üzerine serpmek için;
1 tatlı kaşığı çörek otu
Yapılışı:
*Öncelikle bütün malzemelerinizi 20 dakika önceden oda sıcaklığında bulundurun.
*Kek kalıbının her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün ve kalıbın alt genişliğinde fırın kağıdı kesip yerleştirin, hazırda bekletin (fırın kağıdı kekin piştikten sonra kalıptan kolay çıkmasını sağlıyor).
*Derin bir çırpma kabına yumurtaları alın, el çırpıcısıyla karıştırın. sıvı yağ ve sütü ekleyip karıştırın.
*Un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin, naneyi de ilave edip homojen bir kıvama gelene kadar karıştırın.
*Hellim, talar peyniri, üzüm ve kendir tohumunu ekleyip hamuru iyice karıştırın.
*Koyu kek kıvamında elde ettiğiniz hamuru kalıba boşaltın, üzerini kaşıkla düzeltip çörek otu serpin.
*5 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Fırın ısı ayarları markalara göre farklılık gösterdiğinden fırın ısısını kek pişirdiğiniz ayara alın.
*Keki fırından çıkardıktan 5 dakika sonra kalıptan servis tabağına alın. Sıcak veya ılık olarak yemenizi tavsiye ederim. Önceden pişirseniz bile yemeden önce ısıtın, zira lezzeti kat kat artıyor.
Afiyetle, sevgiyle kalın…
Notlar:
*Asıl tarifte sarı İzmir üzümü vardı, elimdeki siyah üzümü kullandım ve gayet lezzetli oldu.
*Talar peyniri sadece Kıbrıs’ta bulunuyormuş, arkadaşım onun yerine çok sert rendelenebilecek herhangi bir peynir veya bulamazsanız aynı miktarda hellimi rendeleyerek kullanın diye tavsiye etti.
*Çay yanında, kahvaltıda, hatta yemekte ekmek yerine yenilebilecek bir lezzet.
siret der ki
Canım biz aynısını dereotu ilaveler ve kuş üzümü yerine izmir üzümlü ile yapıyoruz bunu deniyecegim çok teşekkürler ederim ellerine sağlık
Chez Maman der ki
Keke kullandığım bildiğimiz İzmir üzümünün kırmızısı.
Temel malzemeler kullanılarak damak tadına göre farklı otlarla denenebilir.
Yorum için çok teşekkür ederim:)