Tarif defterimden;
Şeker yerine hurma ve üzümle tatlandırdığım, çavdar unlu leziz ve sağlıklı kurabiyeler çay veya kahve yanına çok yakışıyor.
Servis: 30-32 adet
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Malzemeler:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
1 su bardağı yer fıstığı
6 adet iri Medine hurması
Yarım su bardağı sarı üzüm kurusu
125 gr tereyağı, eritilmiş
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 portakal kabuğu, rendelenmiş
2,5 su bardağı çavdar unu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
*Kabukları soyulmuş fıstıkları fırın kağıdı serilmiş tepsiye tek sıra halinde yerleştirin. 150 dereceye ayarlanmış soğuk fırına verin. Yaklaşık 15 dakika kavurun. Pirinç tanesi gibi olacak şekilde blenderden geçirerek kenara alın.
*Hurma ve üzümleri de blenderden geçirin (ezilmiş macun kıvamında olacaklar).
*Tereyağı ılınınca geniş bir yoğurma kabına alarak yoğurt, yumurta ve rendelenmiş portakal kabuklarını ilave edin, homojen kıvama gelene kadar el çırpıcısıyla karıştırın. Blenderden geçirdiğiniz hurma & üzüm karışımını ilave ederek yoğurmaya başlayın. Çavdar unu, tarçın ve kabartma tozunu harmanlayıp karışıma ekleyerek yoğurun (tok bir hamur elde edeceksiniz).
*En son fıstıkları ekleyip yoğurduktan sonra kabuklu ceviz boyutunda parçalar kopartıp mekik şekli verin. Üzerlerini fotoğraftaki gibi çatal ile çizip fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
*175 derecede 10 dakika önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
*Kurabiyeleri fırından aldığınızda sıcakken arzu ederseniz tarçın ve pudra şekeri serperek süsleyin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Kısa bir not:
*Medine hurması yerine 10 adet gün kurusu kayısı kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın