Geleneksel yemeklerimizden olan haşlama usulü içli köfteyi Fransa’dan gelen misafirlerimiz nasıl oluyor diye merak edince hep birlikte yapalım önerimi sevinçle karşıladılar. En uğraştırıcı bölümü yoğurma olduğundan, bu görev erkeklere verildi;)) İçlerini doldurma bölümünde kızım Burçak ve misafirlerimiz yardım etti. Yani ekip olarak harika bir iş çıkardık:) Türk mutfağının sadece bir lezzetini bile onlara tanıtıp tattırmış olmak benim için çok keyifliydi.
Yapılışı biraz zaman alsa da zahmete değecek kadar lezzetli olan içli köfteyi eskiden annem yoğurur, ben de doldurması ve kapatmasını yapardım, yani uzmanlığım kapatmasında;)
Bu arada aşağıda verdiğim tarif sevgili halama ait… Malzeme ölçülerini net olarak kullandığım miktarlarıyla veriyorum. Buzdolabı poşetlerinde, pişirmeden tek sıra halinde buzlukta da saklayabilirsiniz, o zaman haşlamadan 3 saat önce buzdolabının normal bölümüne alın.
Servis: 50-54 adet
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağ
3 adet orta boy kuru soğan, incecik yemeklik doğranmış
750 gr orta yağlı dana kıyma
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz
9-10 dal maydanoz
150 gr ceviz içi, iri dövülmüş
Bulgurlu hamur malzemeleri:
1 kg köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta
Islatmak için büyük kase su
Servis yaparken üzerine:
200 gr tereyağ
İç malzemenin yapılışı:
*Yağları ve soğanı geniş bir tavaya alın, orta ateşte 3-4 dakika kavurun, kıymayı ilave edin ve ara sıra karıştırarak pişirin, suyu tamamen bitmiş olmalı ve biraz da kızarmalı!
*Baharatları, salçaları ve tuzu ekleyin, karıştırın. Maydanozu ve cevizleri de ilave edip ocağı kapatın, tamamen soğuması için kenarda bekletin.
Bulgurlu hamurun yapılışı:
*Bulguru geniş bir kaba alın, sıcak suyu ilave edin, üzerini temiz bir mutfak havlusu ile kapatın, suyunu çekince irmiği ekleyin, yoğurma kolaylığı için geniş bir tepsiye alın, un, tuz ve yumurtaları ekleyin, sıkı ve yapışkan bir hamur haline gelene kadar elinizi arada kasedeki su ile ıslatıp yaklaşık 20 dakika yoğurun. Köfteleri haşlarken dağılmamaları için iyice yoğurmak önemli!!!
*Şimdi en sevdiğim aşamaya geldik;)) Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar hazırlayın, fotoğraflardaki gibi elinizi suya batırıp hamuru açın ve herbirine 1 er tatlı kaşığı iç malzemeden pay edin, kapatın, yuvarlayın. Hamuru kırılmadan kolay kapatabilmek için eliniz daima ıslak olmalı! Bu ölçüden yaklaşık 50-54 adet içli köfte çıkıyor.
*Geniş ve derin bir makarna tenceresine yarıya kadar su doldurun, kaynayınca 1 çorba kaşığı tuz ekleyin, içli köftelerden 12-15 tanesini birer birer tencereye alın, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5 dakikada pişiyor, suyun üzerine çıktıkları zaman delikli kepçe ile servis tabağına alın.
*Tereyağını eritin, kabarıp köpük olmaya başlayınca ocaktan alın, içli köftelerin üzerine gezdirin.
Afiyet olsun
***Mutfakta hiç tecrübesi olmayanların dahi yapabilmeleri için ayrıntılı yazıyorum, kesinlikle yapmaya değer lezzette ve sağlıklı bir anayemek; yanında salata ile tadını tahmin edersiniz;) Sevgiyle kalın:)
Nurcan der ki
İlk fırsatta deneyeceğim… Harika gözüküyor 😍😍😍
Chez Maman der ki
Çok teşekkür ederim:) Kesinlikle denemeni tavsiye ederim ama yoğurma bölümünde erkek gücüne ihtiyaç var;)
İçli köfte der ki
Elinize sağlık
Rahmetli babam yapardı. Aşçı idi kendisi. Biraz daha büyük olurdu onun köfteleri
Chez Maman der ki
Merhaba, ben de de büyüklerimden öğrendiğim gibi yapıyorum. Çok teşekkürler🙏Babanıza rahmetler diliyorum🙏