Tarif defterimden;
Oklavaya gerek kalmadan elinizle kolaylıkla açabileceğiniz çıtır börekler Sofra Dergisi için hazırladığım lezzetlerden biri…
Servis: 35 cm çapında yuvarlak tepside
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
Yarım kg un, 4 – 4,5 su bardağı
1,5 su bardağı su, 300 ml
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi:
600 gr ıspanak
250 gr böreklik beyaz peynir
Hamurların arasına sürmek için;
70 gr tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı, 40 ml
Yapılışı:
*Elenmiş un ve tuzu harmanlayarak yoğurma kabına alın, suyu yavaş yavaş ilave ederken bir yandan yoğurmaya başlayın. 10 dakika kadar yoğurup yumuşak kıvamda bir hamur elde edin.
*Hamuru dört eşit parçaya bölerek bezeler yapın, ilk bezeyi kahvaltı tabağı boyutunda açarak düz bir tabağa alın, üzerine yağ karışımından bolca sürün, ikinci hamuru aynı boyutta açıp yağladığınız hamurun üzerine alarak tekrar yağ karışımından sürün, 3. ve 4. hamurlara da aynı işlemi uygulayın (4 hamur, her birinin aralarına yağ sürülüp üst üste konulacak). Tabağın üzerini stres film ile kaplayıp oda ısısında 1 saat dinlendirin.
*Bu arada ıspanakları bol suda yıkayıp sularından arındırın. Ispanakları kabaca doğrayıp peyniri ufalayarak ekleyip karıştırın.
*Dinlenen hamurlardan birini temiz bir örtü üzerinde dikkatlice kenarlarından çekiştirerek elinizle açın (hazır yufka boyutunda olacak kadar büyüklükte). Gerekirse ara sıra kalan yağ karışımından üzerine sürün. Bazı yerleri delinirse endişelenmeyin (rulo yapacağımızdan delinen yerler gözükmeyecek). Baklava yufkası inceliğine gelince yanlarından 5 cm gibi içe doğru kıvırın. İç harcın 1/4 ünü yufkanın üzerine serpiştirin. Örtünün ucundan hafifçe kaldırarak rulo yapıp hafifçe uzunlamasına çekiştirerek yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp tepsiye yerleştirin. Üzerlerine kalan yağ karışımını sürerek 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dakika kızarana kadar pişirin.
Kısa bir not:
*Stand mikseriniz varsa hamuru pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz; Elenmiş un ve tuzu haznesine alın, suyu yavaş yavaş eklerken mikseri orta devirde çalıştırın. 7-8 dakika sonra hamur kıvama gelip hazır olacaktır.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın