Fransız mutfağının klasik lezzetlerinden olan Klafuti daha önceki ‘’Kirazlı, Böğürtlenli ve Kabaklı Klafuti’’ tariflerimde belirttiğim gibi genelde tatlı olarak mevsim meyveleriyle, az da olsa tuzlu olarak sebzelerle hazırlanabiliyor. Yaz boyu instagramdan arkadaşlarla çeşitli meyvelerle tatlı çeşitlerini yapmış, #klafutikardeşligi etiketi altında görselleri paylaşmıştık. Hatta kirazlı ve böğürtlenli olanı çok beğenildi, bir çok evde yapıldı.
Kış mevsiminin vazgeçilmezi ıspanakla farklı birşeyler yapmak isterken uzun zamandır aklımda olan bu tarifi @closetcooking Spanich and Feta Clafoutis’ten esinlenerek kendi yorumumla hazırladım.
Tuzlu olarak yapılabilecek az kalorili gayet sağlıklı bu lezzeti kahvaltı, öğlen yemeği veya hafif bir akşam yemeği olarak deneyin derim. Tek porsiyonluk sufle kablarında pişirip misafirlerinize ara sıcak olarak da servis yapabileceğiniz Ispanaklı Peynirli Klafuti’nin yapılışı da çok kolay…
Servis: 27 cmlik yuvarlak tart kalıbı
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 25-30 dakika
Malzemeler:
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı soğan, yemeklik doğranmış
250 gr körpe ıspanak, yıkanıp fazla suyu süzülmüş ve ince dilimlenmiş
10 adet kurutulmuş domates, ince dilimlenmiş
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı muskat
————————————————–
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için
3 adet orta boy yumurta
250 ml süt
4 çorba kaşığı tam buğday unu ( veya beyaz un)
————————————————-
100 gr beyaz peynir, ufalanmış
100 gr İzmir tulum peyniri, rendelenmiş
Yapılışı:
*Öncelikle yumurtaları ve sütü oda sıcaklığına çıkarın, tart kabına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün.
*Geniş bir tavaya zeytinyağını alıp ocağı orta ateşe ayarlayın, yağ ısınınca soğanları ilave edin ve 3-4 dakika kavurun. Ispanakları ekleyin 4-5 dakika arada karıştırarak yeşil rengini kaybetmemesine özen göstererek soteleyin. Kurutulmuş domatesler, karabiber, pul biber ve muskatı ilave edip karıştırın ve ocağı kapatın.
*Ispanaklı karışımı tart kabına alın, üzerini düzeltin.
*Bu arada fırını 180 derece ısıya ayarlayın.
*Yumurtaları derin bir kaba alın, el çırpıcısı ile karıştırın. Süt ve unu ekleyin ve homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
*Yumurtalı karışımı ıspanaklı karışımın üzerine akıtın, Peynirleri serpin.
*Fırında 25-30 dakika üzeri kabarıp kızarana kadar pişirin. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
*Piştikten sonra üzerini frenk soğanı veya arzu ettiğiniz başka yeşilliklerle süsleyebilirsiniz.
Afiyetle sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın