Çocukluk yıllarımızda, haftasonu kahvaltılarında, annemin yaptığı üzüm reçeli, babamın bizim için hazırladığı sıcacık ekmek dilimlerine sürdüğü tereyağı ile buluşunca bu tadına doyulmaz lezzet ortaya çıkardı.
Vanilya ve tarçının damakta derin tad bırakan ilavesiyle bugüne uyarladığım reçeli kolaylıkla yapabilirsiniz.
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 25-35 dakika
Malzemeler :
1 kg İzmir üzümü, yıkanıp saplarından ayıklanmış net ölçü
600 gr toz şeker
1 adet çubuk vanilya
2 adet çubuk tarçın
1 çay kaşığı silme limon tuzu
Yapılışı :
*Saplarından ayıklanmış üzümleri geniş bir tencereye alın. Şekeri ilave edip karıştırın. *Vanilyayı uzunlamasına ikiye bölün ve içindeki çekirdeklerini bıçak yardımıyla sıyırarak çıkarın, kabukla birlikte tencereye alın. Çubuk tarçını da ekleyip tencereyi ocağa alın.
*Tencerenin kapağı açık olarak önce kısık ateşte, üzümler suyunu bırakınca
orta ısıda kaynamaya bırakın. Yaklaşık 25-35 dakika kadar pişirin. Limon tuzunu ilave edip 2-3 dakika kadar daha kaynatın.
*Ocağın altını kapatın ve reçelden küçük bir tabağa 1 tatlı kaşığı kadar alıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin. Eğer sulu olmuşsa 3-4 dakika daha kıvam alana kadar pişirin.
*Reçel tamamen soğuduktan sonra cam kavanozlara alıp kapaklarını sıkıca kapatarak serin bir yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Kısa bir not:
Razaki üzümüyle yukarıdaki aynı yöntemle pişirdiğim reçelin fotosunu da fikir olsun diye buraya ekliyorum. Bu üzümle yapılan reçelin Yunanistan’da yemek sonrası tatlı olarak ikram edildiği bilgisini de vermek isterim.
ismet der ki
Merhaba,
üzüm recelinizi denedim fakat tamamiyla karamelize oldu ve cok sert. Nerede hata yapmis olabilirim?
Güzel bir hafta sonu dilegi ile
Chez Maman der ki
Merhaba,
Öncelikle üzüm reçelini denediğiniz için teşekkür ederim.
Acaba yüksek ateşte ve verdiğim süreden daha fazla mı kaynattınız?
Kaynamaya başladıktan sonra 25 dakika pişirip,ocağı kapatın, küçük bir tabakta buzdolabında 15 dakika kadar bekletin, bal kıvamına geldiyse, yani kaşıktan tabağa aldığınızda damla şeklinde akıyorsa olmuş demektir. Umarım yeniden yaptığınızda kıvamında olur. Ben de iyi haftasonları dilerim.
E. Yücel der ki
Sevgili eşime yaptım. Bakalım beğenecek mi?
Chez Maman der ki
Sevgili Emre öncelikle tarifime güvenip denediğin için çok teşekkür ederim 🙂
Eşin eminim çok beğenecektir senin ellerinden çıkan bu lezzeti.
Sevgiler…
E. Yücel der ki
Ölçüler tam. Anlatım süper. Sonuç muazzam.
Teşekkürler Chez Maman