Geçenlerde instagramda fotoğrafını paylaşıp cinsini sorduğum kiraz boyutundaki elmaları biraz araştırınca ‘’Çiçek Elması’’ adı altında gülgiller familyasının örnek cinsi olduğunu öğrendim. Bu cins içinde yer alan 30-35 kadar, yaprak döken, küçük ağaç yada çalı nitelikli bitki türleri ile bunların meyvelerinin de genel adıymış. Bizde bilinen adları ‘‘Süs, Bahçe veya Japon Elması’’ imiş.
Hafif ekşimsi, sert sulu ve kuvvetli aroması olan elmalarla tanışmam değerli bir büyüğümün _Kızımın bahçesindeki minik elmalardan sana da ayırdım, sen bilirsin ne yapacağını diye getirmesiyle başladı.
Dallarının arasında tablo gibi gözüken elmaları bir kaç gün kopartmaya kıyamayıp balkondaki masaya yerleştirerek gidip gelip bol bol fotoğraf çektim ve bu arada ziyan etmeden nasıl değerlendiririm arayışlarına başladım.
Aklımda elmaya en çok yakıştırdığım tarçın ve karanfil ilave etmek vardı zaten. İnternet araştırmalarımdaki birkaç tarif arasından Sevgili Oya Emerk’in @oyascuisine sayfasında verdiği tariften esinlenerek hazırladığım elimdeki 2,5 kilo elma ile reçel & tatlı arası, suyu jölelenen, meyvesi saydamlaşan şahane bir lezzet ortaya çıktı.
Şimdi nereden bu elmaları bulup yaparım diyenleri duyar gibiyim 😉 hiç belli olmaz size de ansızın bir dosttan hediye gelir, benim gibi bu lezzetle tanışırsınız ve internetten tarif ararken karşınıza çıkıveririm 🙂
Malzemeler:
2,5 kilo Japon elması
1750 gr toz şeker
1750 ml su
10 adet karanfil
1 çay kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı limon tuzu, silme ölçü
Yapılışı:
*Elmaların saplarını kopartmadan (piştikten sonra saplarından tutup yenilecek) su dolu bir kaba alın ve yarım saat kadar suda beklettikten sonra diplerindeki tüylü bölümleri çıkarın, süzgeçe aktarın.
*Toz şeker, su, tarçın ve karanfilleri büyük bir reçel tenceresine alın ve ocağı açık ateşe ayarlayın. Şeker eriyip kaynamaya başlayınca elmaları ve tereyağını ilave edin. Kaynama noktasına gelene kadar açık ateşte, sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirin.
*Ocağı kapatın reçel tamamen soğuyana kadar bir kenarda bekletin. Ben akşam pişirip bir gece beklettim, bu işlemi elmaların şerbeti tamamen içine alması için yapıyoruz!
*Soğuyan reçeli tekrar ocağa alın, kaynamaya başlayınca orta ateşte 15 dakika kadar pişirip limon tuzunu ekleyin, 3-4 dakika sonra ocağı kapatın. Reçel sıcakken elinizi yakmamaya dikkat ederek sterilize edilmiş kavanozlara alın ve kapaklarını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra serin ve kapalı bir dolapta saklayın.
Notlar:
* Tereyağını, daha önce verdiğim reçel tariflerimdeki gibi köpük olmaması ve reçele parlaklık vermesi için ekliyoruz.
*Yukarıdaki şeker ölçüsüyle hafif mayhoş bir reçel elde edersiniz, yok ben tatlı severim derseniz bu ölçüye 250 gr daha şeker ekleyebilirsiniz.
*Reçelin tanelerini kek veya pastaların üzerine süs olarak da kullanabilirsiniz.
*Oya Hanım tarifinde 45 adet elma olarak vermiş, yaklaşık yarım kiloya denk geliyor. 350 gr toz şeker, 350 ml su ölçüyle hazırlamış ve 30 dakika + 15 dakika pişirmiş. Elimdeki elmaların çokluğundan şeker ve su miktarlarını artırarak yukarıda verdiğim ölçüyle pişirdiğim halini paylaştım sizlerle.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Belgin a der ki
Merhaba. Tarif için çok teşekkürler. Bugün bu ağaçları işyerinin bahçesinde karşılaştım. Araştırıcı ne olduğunu öğrendim ve neler yapabilirim diye bakarken yazınızı gördüm yarın deneyeceğim.
Chez Maman der ki
Belgin Hanım merhaba,
Çok lezzetli bir reçel oluyor. Denediğinizde yorumunuzu bekliyorum.
Sevgiler🤗
arzu der ki
merhaba malesef ben elmalari koyduktan bes dakika sonra pure gibi eridi elmalarim cok uzuldum cok 🙁
Chez Maman der ki
Merhaba, elmaların saplarını kesmediniz değil mi?
saplarıyla pişirince dağılma olmuyor. Dağılmasına üzüldüydüm ben de:( En azından marmelat olarak değerlendirebilirsiniz.