Fransız mutfağının klasiklerinden olan Klafuti, orjinal ismi ‘’Clafoutis’’genelde tatlı olarak yapılır, tuzlu çeşitleri en az tatlı versiyonu gibi lezzetli ve turtamsı bir kıvamda oluyor. Tuzlu Klafuti’yi sakız kabağı ve fesleğeni buluşturarak yaptığım şekliyle paylaşıyorum. Görsel olarak da davet yemeklerinde soğuk başlangıç olarak misafirlerinizin çok beğeneceği bu lezzeti benim yaptığım gibi kendiniz için en az bir kez deneyin derim:)
Servis: Dikdörtgen baton kalıpta
Hazırlama süresi: 35-40 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
6 adet orta boy sakız kabağı
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağ
3 diş sarmısak, ezilmiş
1 demet taze fesleğen, yıkanıp ince doğranmış, birkaç yaprak süslemek için ayırın
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
4 yumurta
1 kutu krema, 200 ml
1 su bardağı galeta unu
Yarım çay kaşığı tuz
*3 adet kabağı yıkayıp kabuklarını hafifçe kazıyın, 1cm den biraz daha ince halkalar halinde doğrayın, 2 çorba zeytinyağı ile karıştırın, teflon tavada kızartın.
*Baton kalıbın her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağ sürün, kızarttığınız kabakları fotoğraftaki gibi dibine ve yanlarına yerleştirin, kenarda bekletin.
*Teflon tavaya kalan zeytinyağını alın, diğer 3 kabağı yıkayıp küp doğrayın ve tavaya ilave edin, açık ateşte arada karıştırarak 5-6 dakika soteleyin, sarmısak, fesleğen, karabiber ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin, 2-3 dakika kadar daha soteleyin.
*Ayrı bir kapta yumurtaları mikser ile 3-4 dakika çırpın, krema, galeta unu ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyin, karıştırın, sotelenen kabaklı karışımı yumurtalı karışıma ekleyin, karıştırın. Biraz koyu kıvamlı oluyor endişelenmeyin.
*Hazırladığınız karışımı, dilim kabakların üzerine kaşık kaşık dökün, üzerini spatula ile düzeltin, 5 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin, kürdanı batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Tamamen soğuduktan sonra kalıptan ters çevirerek servis tabağına alın (eğer çıkartmakta zorlanırsanız kenarlarından keskin olmayan spatula ile dibine kadar gevşetebilirsiniz). Üzerini fesleğen yapraklarıyla süsleyin, yanında yoğurt ile servis yapın.
Bir yanıt yazın