İlk tadına baktığımda dışı çıtır, içinin sakızımsı dokusu ve mis gibi kokan kahve aromasıyla bugüne kadar yediklerimin arasında en lezzetlilerinden biriydi.
Sevgili arkadaşım Oli’nin kayınvalidesi olan İngiliz hanımefendinin gençlik yıllarında yaşadığı New York’ta Amerikalı bir arkadaşından aldığı brownie tarifi uzun yıllar sonra bana kadar ulaşmıştı. Kahveli Brownie’yi tüm püf noktalarıyla bana öğretip ‘bloğunda yazabilirsin tarif artık senin‘ diye tüm zerafetiyle vermişti.
Sevgililer gününe özel olmasını arzu ettiğim, tadına bakanların vazgeçemediği bol çikolatalı Kahveli Brownie’nin tarifinden önce kısaca tarihçesini paylaşmak isterim sizlerle;
19. yüzyılda Amerikalı bir ev hanımının çikolatalı kek hazırlarken kabartma tozunu eklemeyi unutmasıyla, kabarmayan kurabiye kıvamında tesadüfen ortaya çıkmış bir lezzet aslında. Kahverengi renginden dolayı brownie adını alıp, yoğun çikolata tadıyla tüm dünyada çikolata severlerin baştacı olan lezzet 1900 ların başında yazılı olarak yayınlanmaya başlamış.
Orjinalinde küçük kare veya dikdörtgen parçalara kesiliyor, finger food diye adlandırılıp kurabiye gibi elle yenilmesi tavsiye ediliyor ve ‘bu bir kek değil ki çatal ile yenilsin’ deniliyor.
Tarifin sonundaki notlar bölümüne göz atmayı unutmayın 😉
Servis: 21*31 cm lik dikdörtgen fırın kabı
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı tereyağı
Fırın kağıdı
250 gr bitter kuvertür çikolata, küçük parçalar halinde doğranmış
3 iri boy yumurta, oda ısısında
200 gr toz şeker
1 çorba kaşığı instant granül kahve, 1 çorba kaşığı ılık suda eritilmiş
85 gr un
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı vanilya ekstratı
250 gr bitter kuvertür çikolata, ince doğranmış
Yapılışı:
1- Öncelikle fırın kabının her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün ve fırın pişirme kağıdı ile yanlardan taşacak gibi kaplayın, hazırda bekletin.
2- Tereyağını orta boy bir sos tenceresine alın ve kısık ateşte eritin, ocağı kapatırken küçük parçalar halinde doğradığınız 250 gr çikolatayı ilave edin ve eriyene kadar karıştırın. Çikolata, tereyağının sıcaklığıyla kolayca eriyecektir. Kenarda bekletin.
3- Yumurtaları derin bir çırpma kabına alın ve mikserin yüksek deviri ile çırpmaya başlayın. Yumurtaların rengi açılıp krema kıvamına gelene kadar (yaklaşık 6-7 dakika) şekeri ve kahveyi ekleyip 2-3 dakika daha çırpın. Bu aşamadan sonra mikser kullanmayın !
4- Erimiş tereyağı & çikolata karışımını yumurtalı şekerli karışıma yavaş yavaş eklerken spatula ile alttan üste doğru nazikçe karıştırın.
5- Elenmiş un, tuz ve vanilya ekstratını ekleyip spatula ile alttan üste doğru, aynı yönde yavaşca karıştırın.
6- En sonunda küçük parçalara kesilmiş çikolataları ekleyin ve karıştırın. Kek hamurundan daha koyu kıvamlı olan karışımı yağ sürülüp fırın kağıdı yerleştirilmiş kalıba alın, üzerini spatula ile düzeltin.
7- 5 dakika önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirdikten sonra kürdan testi yapın, dışı kıyır kıyır, içi hafif nemli ise pişmiş demektir. Eğer halen ıslak ise en fazla 5 dakika daha pişirmeniz yeterlidir.
8- Ilındıktan sonra keskin bir bıçakla küçük kare veya dikdörtgen parçalara ayırın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
1- Fırın ısıları markalara göre farklılık gösterdiğinden kek pişirdiğiniz ısı ayarını kullanın.
2-Sevgililer gününe özel minik kalpli kalıplarla kestim, normalde yukarıda belirttiğim gibi el ile yenilecek şekilde küçük kareler halinde kesiyorum.
3- Yukarıda verdiğim ölçü ile 30-36 adet minik brownie kareleri elde edersiniz. Hepsi bir defada tüketilmeyecekse dilimlenip tamamen soğuduktan sonra kilitli poşetlere tek sıra halinde yerleştirerek derin dondurucuda 1 ay kadar saklayabilirsiniz. İster soğuk, isterseniz oda ısısında 1 saat kadar bekletip kahvenizin yanında bir dilim brownie her daim hazır olacaktır.
Rüya der ki
Toplamda 500gr çikolata mı kullanılıyor? Ben mi yanlış anladım acaba?
Chez Maman der ki
Evet bu ölçüdeki fırın kabı için 500 gr çikolata kullanıyorum. tarif başlığında belirttiğim gibi çok eskilerden orijinal bir tarif. 21*21 cm ilk kare kalıpta yarım ölçü yapabilirsiniz.