Annemin tarif defterinden;
Eski zamanlarda annelerimizin mutfak terazisi, ölçü kabı olmadan yaptıkları kekler, kurabiyeler ne kadar da lezzetli olurdu. Annemden tarif istediğimde aldığı kadar un dediğinde orada tıkanıp kalırdım, herşey göz kararı, el lezzetiydi. Unu çok kullanınca katı, az kullanınca içi bir türlü pişmeyen kek denemelerinden sonra onun gözetiminde bardakla ölçerek yaptığımız keki daha sonra kendi tarif defterime geçirmiştim.
Yıllardır evde canımız kek istediğinde tarif araştırmaya gerek kalmadan 4-3-2-1 bardak sistemiyle yaptığım hazırlaması pratik ve lezzetini çok beğendiğimiz anne kekini kare, ortası delik yuvarlak, muffin veya kelepçeli kalıplarda yapabilirsiniz.
Servis: 23*23 cm lik veya 12 li muffin kalıplarında
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 50-55 dakika
Malzemeler:
200 gramlık su bardağı ölçüsüyle;
4 yumurta
3 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı maden suyu
175 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı kakao + 2 çorba kaşığı maden suyu
Üzerine 1 çorba kaşığı file badem
Yapılışı:
*Öncelikle bütün malzemeleriniz oda sıcaklığında olsun.
*Limonun kabuğunu rendeleyin, kare kek kalıbı kullanacaksanız fırın kağıdı ile kaplayın, yuvarlak kalıpta yapacaksanız 1 tatlı kaşığı tereyağını kalıbın dibine ve yanlarına sürün, 1 yemek kaşığı un serperek fazlalığını silkeleyin. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karıştırın. Bu malzemeleri hazırda bekletin.
*Kek için derin bir kaba tereyağını, limon kabuğu rendesi ve şekeri alın, kremamsı bir kıvam alana kadar mikserle 3-4 dakika çırpın.
*Yumurtaları, şeker ve tereyağı karışımına birer birer ekleyin, 1-2 dakika çırpın.
*Un, kabartma tozu ve vanilya karışımını yumurtalı karışıma ilave ederken çırpmaya devam edin.
*Maden suyunu da yavaş yavaş ilave edin, 1-2 dakika çırpın.
*Kek hamurunun yarısını kalıba boşaltın, diğer yarısına kakao ve 2 çorba kaşığı maden suyunu ekleyin, karıştırın. Kakaolu karışımı sade hamurun üzerine kaşık ile aralarda sade hamur gözükecek şekilde ilave ilave edin, çatal veya chopstick kullanarak hamurun dibinden üzerine doğru daireler çizerek şekil verin, file bademleri de serpin.
*5 dakika önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 50-55 dakika pişirin, kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Ilındıktan sonra servis tabağına alın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Limon kabuğu yerine portakal kabuğunu da rendeleyip kullanabilirsiniz.
*Fırın ısı ayarları farklılık gösterdiğinden her zaman kek pişirdiğiniz ısıyı kullanın, ilk 20 dakika fırının kapağını açmayın, 30 dakika sonra kekin üzeri kızarmışsa ısı ayarını 160 dereceye alın ki kekin içi pişsin.
*Fırın kağıdının kalıbın içinde kaymaması için kalıbın dört köşesine 1 çay kaşığı tereyağı sürün, sonra kağıdı yerleştirin.
Buket Cengiz der ki
Senin yapımınla bildiğimiz anne keki bambaşka olmuş Müjgancım..Şahane…
Chez Maman der ki
Çok teşekkür ederim Buketciğim:)Annemden ilk öğrendiğim ve vazgeçemediğimiz tariflerlerden biri. Bazen en basit olan en lezzetlisi oluyor değil mi arkadaşım? Senin Kladkaka İsveç kek tarifini de ilk fırsatta izninle burada paylaşacağım. Sevgiler:)