İlk reçel deneyimim yıllar evvel karşı komşum ve can dostum Aysen’in elindeki fazla çilekleri ne yapabiliriz diye sormasıyla başlamıştı. O zamana kadar reçellerimizi annem yapar biz de afiyetle yerdik. Tabiki hemen annemi aradım, verdiği tarife birebir uyarak ziyan olmaktan kurtardığımız çileklerle reçeli yaptık ve sonuç mükemmel oldu, biraz da acemi şansı diyelim😉
Bu cesaretle reçel deneyimlerim başladı.
Halen bildiğim tariflerde bile farklı aromalarla neler yaratabilirim diye araştırmalar yapıyorum, bunlardan birisi de aşağıda tarifini verdiğim İncir Reçeli…
Kakule, vanilya ve limon kabuğu rendesinin bir reçeli nasıl da göklere uçurduğunu tadına bakınca anladık. Anlatılmaz yaşanır misali herkese rahatlıkla tavsiye edebileceğim lezzette olan reçelin yapılışı da çok kolay…
Bütün reçeller için geçerli kural reçel pişirirken mutfaktan ayrılmayın, başka işlerinizi yaparken gözünüz reçelde olsun. Yani biraz özen ve dikkatle herkes lezzetli reçeller yapabilir 😉
Kısa bir not;
2017 Eylül ayında Eataly reçel yarışmasında ilk 10 a giren reçel tarifim olduğunu belirteyim🌾💜🍯🤗
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Bekletme süresi: 4-5 saat veya bir gece
Pişirme süresi: 20-25 dakika
1 kg incir
Yarım kg toz şeker
4-5 adet kakule, kabuklarından çıkartılıp tohumları havanda dövülmüş
1 adet çubuk vanilya
Yarım limon kabuğu rendesi
2 adet çubuk tarçın
Yarım çay kaşığı tereyağı
Yapılışı:
*Öncelikle reçel tencerenizi hazırda bulundurun, yıkanmış incirleri kabuklarını soymadan dilimlere ayırın (bir inciri elma dilimi gibi 8 parçaya böldüm).
*İncirleri tencereye alın, üzerlerine toz şekeri, dövülmüş kakuleleri, vanilyanın iç çekirdeklerini, kabuğunu, limon kabuğu rendesini ve çubuk tarçını ilave edin, tencerenin kapağını kapatıp 4-5 saat aromalarının birbirine geçmesi ve meyvenin sulanması için bekletin ( gece hazırlayıp sabah pişirdim).
*İncir diğer meyveler gibi fazla su bırakmıyor, endişelenmeyin! zaten koyu kıvamlı bir reçel olacak.
*Tencereyi ocağa alıp tereyağını ekleyin, önce kısık ateşte, kaynamaya başlayınca orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyip 2-3 dakika sonra ocağı kapatın, çubuk tarçını ve vanilya kabuklarını reçelin içinden alın. Sıcakken cam kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra serin yerde saklayın.
**Ekmeğin üzerine rokfor ve bir parça incir reçelini deneyin derim👍😋
**Ayrıca peynir tabaklarının yanında da iyi bir eşlikçi oluyor. Daha doğrusu canınız nasıl isterse öyle yapın😉
Afiyetle sevgiyle kalın…
Elif Göktaş der ki
Merhaba, sizce bu reçel fırında olur mu?
Chez Maman der ki
Merhaba, olur elbette, fırında yapmak isterseniz damla sakızlı mürdüm eriği reçeli tarifimi inceleyin, sadece incir eriğe göre daha az su içerdiğinden su miktarını yarım bardak daha artırın. Tarife https://www.chezmaman.com.tr/firinda-damla-sakizli-murdum-erigi-receli.html den ulaşabilirsiniz: