Bizim ailede her bayram yapılan lezzetli ve geleneksel tatlımızı eskiden annem yapar, bir tepsi de eve götürmem için ayırırdı… Annemden sonra kalburabastıyı yapma görevi benim oldu…
Uzunca bir süre kızım, yani benim aşkım Burchyim: Annecim çok lezzetli ama anneannemin yaptığı gibi olmamış 🙁 dedikçe hala, yenge ve kuzenleri arayarak onlardan aldığım püf noktalarıyla doğru tarifi en sonunda buldum ve kızıma beğendirmeyi başardım 😉
1-Öncelikle hamur kulak memesinden daha yumuşak olacak !
2- Fırında yavaş yavaş pişecek ve gevrek olacak ki yerken ağızda dağılan bir lezzet olsun !
1- Şerbeti soğuk, tatlı sıcak olacak !
Yukarıdaki kurallar Sevgili Halama ait 😉
Tarif sonundaki notlar bölümüne bakmayı unutmayın 😉
Ağız tadıyla, sevdiklerinizle bir arada ve lezzetli sofralarda mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim. Kalburabastıyı yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin 🙂
Hazırlama süresi: 30-35 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
200 gr lık su bardağı ölçüsüyle;
250 gr tereyağı, eritilmiş
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)
İç harcı için:
1 su bardağı ceviziçi
1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
Yapılışı:
*Öncelikle şerbeti hazırlayın, şeker ve suyu bir tencereye alın, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika pişirin, limonu ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin, ocağı kapatıp soğuması için kenarda bekletin.
*Geniş bir kaba eriyip soğumuş tereyağını alın, üzerine zeytinyağı, yumurta, yoğurt ve sirkeyi ekleyip karıştırın. Unun 1 su bardağı kadarına kabartma tozu ve tuzu ekleyerek harmanlayın, sıvı karışıma eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın, bu işlemi kabartma tozunun topak olup bir yerde kalmasını önlemek için yapıyoruz, daha sonra undan azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
*Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp çay tabağı büyüklüğünde açarak kalbur veya rendenin üzerine alın, iri çekilmiş ceviz ve tarçın karışımından 1 tatlı kaşığı kadar üzerine serpin, rulo şeklinde sararak kalburdan (rendeden) alın. 5 dakika önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
*Fırından aldıktan 1-2 dakika sonra soğuk şerbeti üzerine gezdirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Hamurun bir bölümünü yuvarlak yaparak sunum şıklığı yaratabilirsiniz.
*Kalburabastıyı bir gün önceden pişirebilirsiniz. Ertesi gün, 130 dereceye ayarlanmış fırında 7-8 dakika kadar ısıtıp , üzerine soğuk şerbeti dökebilirsiniz.
*Piştikten sonra şerbetini dökmeden dondurucuda 1-2 ay sakladığım zamanlar da oluyor, tatlı krizine girenlere kalburabastıyı fırında ısıtıp, kavanozda sakladığım şerbetle 10 dakikada afiyetle yemeye hazır hale getiriyorum 😉
Gonca der ki
Aradığım tarif sanırım bu,düğünlerde yapılan o lezzet. İlk fırsatta deneyeceğim 🙂
Chez Maman der ki
Merhaba,
Büyüklerimden öğrendiğim evde herkesin çok beğendiği geleneksel tatlılarımızdan biri…
Deneyin derim:)
Çok sevgiler:)