Tarif defterimden;
Altında yerken ağızda dağılan leziz tart, üzerinde kan portakallı yumuşacık kremasıyla kahve & çay yanına çok yakışan lezzet…
İki aşamalı hazırladığım kan portakallı tartın ilk aşamasında tart hamurunu hazırlayıp fırında pişiriyorum. İkinci aşamada yumurtalı ve portakal sulu karışımı pişen tartın üzerine dökerek tekrar fırınlıyorum. İki aşamalı olmasına rağmen yapılışı gayet kolay olan tartı üzerine pudra şekeri serpmeden buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.
Servis: 22*22 cm lik kare fırın kabında
Hazırlama süresi: 15 + 10 dakika
Pişirme süresi: 20 + 30 dakika
Malzemeler:
250 ml lik bardak ölçüsüyle;
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için
125 gr tereyağı, oda ısısında
40 gr toz şeker, 3 yemek kaşığı
150 gr un, 1 bardak
1 portakal kabuğu, rendelenmiş
———————————————-
3 yumurta, oda ısısında
180 gr pudra şekeri, 1 bardak
35 gr un, 4 yemek kaşığı
1 portakal kabuğu, rendelenmiş
125 ml kan portakalı suyu, yarım bardak
—————————————————
Servis öncesi eklenecekler:
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Portakal dilimleri
Antep fıstığı ezmesi
Yapılışı:
*Kare fırın kabına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürerek fırın kağıdı ile kaplayın
*Tereyağı, toz şeker ve 1 bardak elenmiş unu parmak uçlarınızla karıştırın, rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip yoğurun (yumuşak ama ele yapışmayan hamur elde ediyoruz). Hamuru kalıba yayarak üzerini düzeltin. Kabarmaması için çatalla hafif delikler açıp 180 derecede 10 dakika önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Piştikten sonra ılınması için kenara alın.
*Fırın ısısını 175 dereceye ayarlayın.
*Tart ılınırken bu arada yumurtaları mikserin yüksek deviri ile 3-4 dakika çırpın, pudra şekeri ve unu eleyerek yumurtalara ekleyin, rendelenmiş portakal kabuklarını da ilave ederek spatula ile homojen hale gelene kadar alttan üste doğru karıştırın. En son portakal suyunu ekleyip karıştırın ve ılınan tartın üzerine akıtın (krep hamuru akışkanlığında oluyor). Hamuru akıtırken oluşan kabarcıkları kalıbı tezgaha hafifçe vurarak giderin.
*175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Soğuyana kadar fırının kapağı aralık olarak fırında bekletin (üzerindeki yumurtalı karışım fırının sıcaklığıyla sabitleşecektir). Tart tamamen soğuyunca 16 eşit dilime ayırın, servisten hemen önce pudra şekeri serperek, portakal dilimleri ve Antep fıstığı ezmesiyle süsleyin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın