Nostaljik reçel;
İstanbul’un meşhur kavak incirleri eskisi kadar kolay bulunmasa da Ağustos ayının sonralarına doğru tezgahlarda kısa süreliğine yer alıyor. İsmini Rumeli Kavağı’ndan aldığı rivayet edilen kavak incirleri küçük boy, morumsu çizgilere sahip kabuğuyla yenilebilen cinsi…
Geçen yıllarda sevgili arkadaşım Dalia’nın annesi Bayan Eti ile sohbet ederken konu reçellerden açıldığında kayınvalidesinden öğrendiği bol karanfilli ve sirkeli kavak inciri reçelinden bahsetmişti. Kış boyu misafirlerine tatlı olarak ikram etmek için her yıl Ağustos sonlarına doğru kasayla alarak pişirdiğini anlatmıştı. Belki 100 yıllık olan nesillerden nesillere geçen kıymetli aile tarifini kendi yaptığı gibi göz kararı vermişti.
Reçel deneyimlere dayanarak ve sizlere net ölçü verebilmek için bir kaç kez yaptıktan sonra yazıyorum nefis karanfil aromalı kavak inciri reçelinin tarifini…
Reçel ve marmelatların uzun süre bozulmadan dayanması için kullandığımız limon veya limon tuzu yerine sirke kullanılıyor bu tarifte. Sirkeyi fırında yaptığım damla sakızlı mürdüm eriği reçelinde kullandığımdan yabancı gelmedi bana açıkçası. Sirke, az şekerle pişen reçelde bakteri üreyip ekşimesine engel olduğundan uzun süre bozulmadan dayanıyor.
Yapılışı çok kolay olan karanfil aromalı reçeli kavak inciri bulduğunuzda deneyin derim.
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika
Malzemeler:
1 kilo kavak inciri
1/2 kg toz şeker
1/2 su bardağı içme suyu, 100 ml
1/2 su bardağı elma sirkesi, 100 ml
1 yemek kaşığı dolusu karanfil
Yapılışı:
*İncirleri yıkayıp sularından arınmaları için süzgeçe alın.
*Toz şeker, su ve sirkeyi derin bir reçel tenceresine alın, açık ateşte kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynattıktan sonra incirleri ekleyin. Açık ateşte 30 dakika pişirip karanfilleri ilave edin, 5 dakika sonra ocağı kapatın.
*Sıcakken kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın. Tüketene kadar buzdolabında saklayın.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın