Portakal reçelinin, kabuğu ve içiyle birlikte pişirilen bu en lezzetli halini, yıllar önce çok yakın bir arkadaşımın annesinden öğrendiğim zaman, elimdeki diğer tarifleri çöpe atmıştım. Karanfil ve tarçın ilave ederek kendi yorumumla yaptığım reçeli, kış mevsiminde birkaç defa tekrarlarım. Son kavanozu da daima yaz mevsiminde yemek üzere saklarız. Koyu kıvamlı ve çok lezzetli bir reçel oluyor.
Hazırlama süresi: 50-60 dakika
Pişirme süresi: 45-50 dakika
Malzemeler:
2 kg portakal
1,5 kg toz şeker
3 adet çubuk tarçın
8 adet karanfil
2,5 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 çay kaşığı tereyağı
1,5 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Portakalların kabuklarını bıçak ile hafifçe kazıyıp yıkayın. Bütün olarak büyük bir tencereye alın. Üzerini 4 parmak aşacak şekilde su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp ocakta açık ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Çatalı batırdığınızda yumuşak olmalı! Portakalları soğuk su dolu bir kaba alın ve 3 defa suyu değiştirin.
*Soğuyunca her bir portakalı ikiye, daha sonra küçük dilimler halinde bıçakla kesin, ortalama 2-3 cm çapında oluyor.
*Doğradığınız portakalları geniş ve derin bir reçel tenceresine alın, 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyunu, toz şekeri, tereyağını, karanfil ve tarçınları ilave edip ocağı orta ateşe alın. Kaynamaya başladıktan sonra kıvam alana kadar 45-50 dakika pişirin. Limon tuzunu ekleyin, 3-4 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın.
*Ilınınca kavanozlara alın, kapaklarını sıkıca kapatın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Naz der ki
Merhaba tarifinizi yapmaya çalışıyorum ancak keşke biraz daha detaylı anlatsaymissiniz.Mesela soğuk suya alınca ne kadar beklenicek ,tekrar kaynar suyun içine atılacak mi?Ayrıca bütün olarak haşlayın demiştiniz ama siz bolupte haslamissiniz.Suanda ocakta haslaniyor inşallah cevap verirsiniz
Chez Maman der ki
Nazlı hanım merhaba,
Tariflerimi yeteri kadar detaylı anlatıyorum ve bu anlamda sayfamda epey güzel övgüler aldığımı belirtmek isterim. Sorduğunuz soruya gelecek olursak fotoğrafta gördüğünüz haşlandıktan sonra dilimlenmiş hali.
Haşladıktan sonra 3 defa soğuk suya alınmasındaki sebep bütün olarak haşlanmış portakalları tamamen soğutmak için. Soğuma süresi diye bir zaman yok elbette, ne zaman soğursa…
Tarifi dikkatli okuyarak bire bir uygularsanız eminim reçeliniz çok lezzetli olacaktır…