Kayısıları bal ile tatlandırdığım hafif ve lezzetli kekin orjinal tarifi, seneler evvel Gelişim Yayınları’nın çıkardığı ve ilk sahip olduğum ve halen ara sıra faydalandığım Sofra Ansiklopedisi’nden. Tarifteki süt yerine keki yumuşacık yapan maden suyu ve vanilya ekledim, kayısıların içine de badem yerleştirerek yorumladığım bu leziz ve yapılışı kolay keki kayısı mevsimi bitmeden deneyin derim.
Servis: 23 cm lik yuvarlak kelepçeli kalıp
Hazırlama süresi: 20 – 25 dakika
Pişirme süresi: 40 – 45 dakika
Malzemeler:
200 gramlık bardak ölçüsüyle;
150 gr tereyağı + 1 tatlı kaşığı
2 çorba kaşığı süzme bal
9 – 10 adet kayısı, ortalarından ikiye bölünmüş
125 gr toz şeker, yarım su bardağı
2 orta boy yumurta
180 gr un / 1,5 su bardağı
1 paket kabartma tozu, 10 gr
1 paket vanilya, 10 gr
4 çorba kaşığı maden suyu, 60 ml
Antep fıstığı ezmesi, üzerini süslemek için
*Öncelikle yumurtaları ve tereyağını yarım saat önceden buzdolabından oda sıcaklığına alın.
*Kelepçeli kalıba 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün, kalıbın genişliğinde fırın kağıdı kesip dibine yerleştirin. Kek piştikten sonra ters çevireceğimiz için fırın kağıdını kullanmanızı tavsiye ederim.
*150 gram tereyağından 2 çorba kaşığı kadarını ufak ufak kesip kalıbın dibine yayın ve balı kalıba akıtın.
*Kayısıların içlerine birer adet badem yerleştirip kesik tarafları alta gelecek gibi kalıba yerleştirin, kenarda bekletin.
*Kek için kalan tereyağını derin bir karıştırma kabına alın, mikserle krema haline gelene kadar 2-3 dakika çırpın, şekeri ilave edip 3-4 dakika daha çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyerek mikserin düşük deviri ile karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. En son maden suyunu ekleyin, bu aşamada hamuru el çırpıcısı veya kaşıkla karıştırın ve kayısıların üzerine dökün ve spatula ile düzeltip 5 dakika önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 40 – 45 dakika pişirin. Keke kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
*Kalıbı fırından çıkarın, 10 dakika kadar ılınmasını bekledikten sonra iç çevresine bıçak gezdirerek kekin kalıptan ayrılmasını sağlayın. Kalıbın üzerine servis tabağını kapatarak ters çevirin, üzerindeki fırın kağıdını kaldırın. Antep fıstık ezmesi ile süsleyerek sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Bazı kek tariflerinde tereyağı ve şeker önceden çırpılıp yumurta, un ve en son süt veya maden suyu eklenerek yapılır. Bu yöntemle hazırladığım kek veya muffin tariflerini kekler bölümünde bulabilirsiniz (kek kabarmayacak diye endişelenmemeniz için bu kısacık bilgiyi paylaşmak istedim).
*Bal yerine akçağaç şurubu kullanabilirsiniz.
*Fırın ısı ayarları markalara göre farklılık gösterdiğinden kek pişirdiğiniz ısıyı kullanın.
Bir yanıt yazın