Bizim evde çok beğenilen bir lezzet olan kavurmayı yıllardır büyüklerimden öğrendiğim gibi aynı usulde yaparım. Öncelikle etler sularını salıp çekene kadar kısık ateşte pişirilir, bu sürede zaten lokum gibi yumuşacık olan etlere sonrasında yeteri kadar yağ eklenip kavrulur. Soğan, biber, sarımsak, domates ve mis gibi kokusuyla kekik ilave edilip kavurma yemeye hazır hale getirilir…
Kısa bir not;
Eskilerde sacda yapıldığından olsa gerek bu ismi almış olan kavurma için elinizde sac yoksa teflon veya döküm tavada da aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.
Hazırlama, pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler.
1 kg kuzu eti, kasabınızdan but bölümünden sotelik isteyin
2 yemek kaşığı sıvı yağ (fındık yağı kullandım)
1 yemek kaşığı tereyağı
12 adet arpacık soğan
10 adet sivri biber
4 orta boy domates
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı tuz
5-6 sap taze kekik
2 sap biberiye
Yapılışı:
*Etleri geniş bir teflon veya döküm tavaya alıp kapağı kapalı olarak kısık ateşte sularını salıp çekene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
*Etler pişerken bu arada arpacık soğanların kabuklarını soyup ikiye bölün.
*Sivri biberleri uzunlamasına ikiye bölüp içindeki çekirdeklerini çıkararak 3-4 cm uzunluğunda kesin.
*Sarımsakların kabuklarını soyup doğrayın.
*Domateslerin kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkartıp atın ve kabaca doğrayın (domatesin çekirdekli bölümleri çok ekşi ve asidik olup yemeğin lezzetini bozduğundan kullanmıyoruz!).
*Kekik ve biberiyeleri de yıkayıp kurumaları için kenara alın.
*Etlerin suyu tamamen çekilince sıvı yağı ekleyip ara sıra karıştırarak kavurun ve tavadan kenara alın. İhtiyaç duyarsanız tavaya 1-2 yemek kaşığı daha sıvı yağ ekleyip ısıtın. Soğan ve biberleri ilave edip açık ateşte 4-5 dakika kadar soteleyin. Sarımsak, tereyağı ve etleri de ekleyip 1-2 dakika sonra domatesleri ilave edin. Domateslerin çok fazla sulanmamaları için 3-4 dakika içinde ocağı kapatın. Tuz ve kekik ve biberiyeyi ilave ederek ocağı kapatın.
*Yanında pilav ve fırınlanmış patates ile servis edebilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın