Girit kabağı dolması kinoa, kıyma ve yeşillik ile gayet lezzetli bir ana yemek oluyor. Domates sosu ile servis yapabilirsiniz. İç malzeme artınca biberlerle doldurdum, servis esnasında rengarenk ve iştah açıcı bir hale dönüştü. Aşağıda verdiğim ölçü 5 adet kabak ve 3 adet bibere tam olarak yetti.
Kinoanın ayrıntılı haşlama yöntemine Salatalar bölümünde Kinoalı Tabule den ulaşabilirsiniz.
Hazırlama süresi: 35-40 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
5 adet girit kabağı
3 adet renkli veya yeşil dolmalık biber
1 orta boy kuru soğan
3-4 diş sarmısak
5 adet çeri domates
8-9 ar sap fesleğen, dereotu, maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı kinoa, haşlanmış ölçü
120 gram kadar dana kıyma
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet çeri domates, herbiri ikiye bölünmüş
1 su bardağı sıcak su
Domates sosu için:
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarmısak
Çay kaşığının ucuyla karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Öncelikle kabakları yıkayıp, üstlerini kapak olacak gibi kesin, içlerini kabak oyacağı ile oyun, içlerini saklayın, bir sonraki tarifte Kabak İçi Böreği adıyla vereceğim. Ayrıca bir tarif te yine Sebzeler bölümünde Kabak Dolması’nın not bölümünde var.
*Biberleri de yıkayıp kapaklarını kesin, çekirdeklerini dikkatlice çıkartın, kapaklarını atmayın, pişirirken kullanacağız.
*Yıkanmış kuru soğan, sarmısak, çeri domates, fesleğen, dereotu ve maydanozu incecik, yemeklik doğrayın, kuru nane, kırmızı biber, karabiber, tuz, kinoa, kıyma ve zeytinyağını ekleyerek yoğurun.
*Kabakları iç malzemeyle doldurun, yarımşar çeri domatesleri herbirinin üzerine bastırın, kapaklarını kapatıp tencereye alın, aynı işlemi biberler için de yapın.
*Tencerenin kenarından 1 su bardağı kadar sıcak su akıtın, kapağı kapalı olarak orta ateşte 30-35 dakika kabak ve biberler yumuşayıncaya kadar pişirin.
*Bu arada domates sos için; Domatesleri ve sarmısağı rondoda püre haline getirin, sos tenceresine alın,1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip koyu bir kıvam alana kadar pişirin, tuz ve karabiberi de ekleyip ocağı kapatın.
*Servis tabağına domates sosunu alın ve dolmaları üzerine yerleştirin.
Afiyet olsun
Notlar:
*Kinoa yüksek miktarda protein içeren, tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan ıspanak familyasından olan bir bitkinin tohumlarıdır. Lif, mineral ve vitamin açısından çok zengindir. glutensiz ve vegan beslenmeye uygundur. Az yağlı ve kolestrol içermeyen bir besin olduğu için sindirimi oldukça kolaydır. Daha ayrıntılı bilgi için internetten araştırabilirsiniz.
*Kinoayı fazla miktarda haşlayın, küçük porsiyonlar halinde buzlukta saklayıp, köfte, salata, kek, tabule veya salatalarınızın üzerine kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın