Fransız mutfağının klasiklerinden olan Klafuti’yi kiraz mevsimi bitmeden deneyin derim. Elma, armut, kırmızı erik, kayısı, şeftali, böğürtlenli, ve vişne gibi meyvelerle yapılan, yapılışı çok kolay olan tatlımız yaz mevsiminde yanında bir top vanilyalı dondurma ile doyumsuz bir lezzete ulaşıyor. Aşağıda vereceğim temel tarif üç Michelin yıldızlı Fransız şef Joel Robuchon’un ‘’The Complete Robuchon’’ kitabındaki armutlu klafutinin kirazla denediğim versiyonu…
***Böğürtlenli Klafuti / Şeftali & Blueberryli Klafuti fotolarını da fikir olsun diye aşağıya ekledim. Kullanacağınız meyveler yüksek ise 25 cmlik, kirazlıdaki gibi ince ise 28 cmlik yuvarlak kalıp tercih edin.
Servis: 25- 28 cm lik yuvarlak fırın kabı
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Yarım kg kiraz
1 çorba kaşığı tereyağı, oda ısısında
1 tatlı kaşığı +1 tatlı kaşığı toz şeker
2 adet iri boy yumurta
Yarım su bardağı toz şeker, 100 gr
1/3 su bardağı un
Yarım su bardağı tam yağlı süt, 100 ml
Yarım su bardağı taze krema, 100 ml
1 tatlı kaşığı vanilya extratı, toz vanilya da kullanabilirsiniz
Üzerine serpmek için;
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
*Öncelikle 1 çorba kaşığı tereyağını borcamın her tarafına sürün, 1 tatlı kaşığı toz şekeri serpin, kabı sallayarak her tarafına dağılmasını sağlayın.
*Kirazları yıkayıp kurulayın, herbirini ikiye bölün, çekirdeklerini çıkartın, borcama bir sıra olacak şekilde yerleştirin, 1 tatlı kaşığı toz şekeri üzerlerine serpin.
*Yumurtaları ve yarım su bardağı toz şekeri derin bir kaba alın, köpükler oluşana kadar 3-4 dakika mikserle çırpın. 1/3 su bardağı unu karıştırarak ilave edin, sütü, kremayı ve vanilyayı ekleyip karıştırın, krep hamuru kıvamında olan hamuru yavaşça kirazların üzerine akıtın.
*180 derecede 5 dakika önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin. Servis yapana kadar buzdolabında bekletin. Soğuk olarak yanında dondurma ile servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Klafuti pişerken kabaran, soğuyunca sönüp ince şekil alan bir tatlıdır. İnstagramdan sevgili takipçilerimlerinden birinin klafutinin soğuyunca sönmesinden dolayı endişesi nedeniyle buradan dip not olarak yer veriyorum.
Dicle der ki
Merhaba borcam yerine yuvarlak kelepçeli kalıpta yapılabilir mi acaba? Elinize sağlık:)
Chez Maman der ki
Merhaba,
Klafuti hamuru akışkan olduğundan kelepçeli kalıbın altından akabilir. Fırına girebilen seramik, porselen gibi her hangi bir kapta yapabilirsiniz.
Teşekkür ederim, sevgiler 🙂