Ağustos ve Eylül ayları bizim evde yoğun kış hazırlıklarıyla geçer. Mevsimindeki meyvelerle reçeller, sebze konserveleri, en sonunda derin dondurucuda saklanacaklar, aynı zamanda kekik, reyhan, nane ve fesleğen kurutma, tezgahlara yeni çıkan süs biber de denilen acı biberin önce balkonda kızarmasını bekleme, kuruyunca da rondodan geçirip kış boyu yemekleri lezzetlendimesi ve bütün bu işlerin sonunda yorgun ama mutlu bir anne yani ben;)
Reçel, domates sosu ve patlıcan konservesi tariflerini zaten vermiştim. Biraz da derin dondurucuda neler yapabiliriz onlara bakalım…
Taze fasulyeleri derin dondurucu için nasıl hazırlıyorum?
1 kg fasulye için;
*Taze fasulye veya benim yaptığım gibi börülce fasulyeleri yıkayıp derin bir tencereye alın, üzerine 2 su bardağı kaynar suyu dökün, tencerenin kapağı kapalı olarak, açık ateşte 2-3 dakika pişirin. Kevgir yardımıyla fasulyeleri zedelemeden alt üst yapın, 2-3 dakika daha kaynatın, suyunu süzüp fasulyeler tamamen soğuyana kadar soğuk musluğun altında tutun, süzgeçe alın, daha sonra temiz ve kuru bir mutfak bezinin üzerine yayın, tamamen kuruduktan sonra ayıklayıp kilitli poşetlerde derin donducuda saklayın.
*Su tanecikleri buzlanma yapıp fasulyeler birbirine yapışmasın diye tamamen kurumalarına özen gösterin. Bu yöntemle yaptığım fasulyeleri lezzetinden bir şey kaybetmeden kış boyu güvenle tüketiyoruz.
Bamyayı dondurucuda nasıl saklıyorum?
Bamyanın derin dondurucuda en kolay saklama yolu diyebilirim.
*Bamyaları bol suda zedelemeden yıkayın, temiz bir mutfak havlusunun üzerine serin, tamamen kuruduktan sonra baş bölümlerini koni biçiminde kesin, tepsiye tek sıra halinde dizin, buzlukta 3-4 saat bekletin.
*Çözülmelerine fırsat vermeden hızlı bir şekilde kilitli poşetlere yerleştirin, hemen dondurucuya alın.
*Pişireceğiniz zaman, arzu ettiğiniz gibi hazırladığınız sosun üzerine bamyaları alın, 1adet limon suyunu ekleyin ve karıştırmadan yarım saat kadar pişirin.
Dondurucuda Şeftali nasıl saklanır?
Geçen haftalarda bu pratik yöntemle 2-3 şeftaliden yapıp derin dondurucuda sakladık, taze seftali lezzetini çok seven kızım yoğurduna karıştırıp ilk denemeleri yaptı, lezzetinden hiç birşey kaybetmeyen şeftalilerden denemelik de olsa az miktarda bir kez yapın derim, ilerleyen günlerde tatlılarda bile kullanabiliriz belki 😉
*Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın, dilimleyin ve rondoda püre yapın, kararmamaları için bekletmeden küçük kalıplara alın ve dondurucuda 5-6 saat bekletip kalıplardan çıkartın ve tek sıra halinde kilitli poşetlere yerleştirin, tekrar dondurucuya alın.
*Ben slikon kalıp kullandım, donduktan sonra çıkarması kolay oldu, arzu ederseniz daha küçük porsiyonlarda buz kalıplarında da dondurabilirsiniz.
Kış boyu afiyetle yemek dileğiyle, kolay gelsin 🙂 Sevgiler
Bir yanıt yazın