Pırasanın mevsimi bitmeden yapabileceğiniz, yerken ağızda dağılan lezzetli bir kiş oluyor. Şık sunumuyla misafirleriniz için başlangıç yemeği olabilir. Ön hazırlığını bir gece önceden yapabilirsiniz. Hamurunu pişirip, ertesi gün diğer malzemeleri ekleyin, servisten 1 saat önce fırınlayıp sıcak sunabilirsiniz.
Hamurunu hazırlarken Arda Türkmen’in Pırasalı ve Pastırmalı kiş tarifini bire bir uyguladım. Pırasalı iç harcı ve üzerine dökülen yumurtalı sos karışımını kendi tariflerimden yaptım.
Hamur, kiş kalıbına biraz fazla kalın oldu, bir büyük bir de küçük kalıp kullandım ama yuvarlak büyük boy borcam kullanacaksanız ikinci bir kalıba gerek kalmaz. Bu tür tuzlularda hamuru ince olunca daha lezzetli oluyor. Şimdi tarife geçebiliriz.
Servis: 16 dilim
Hazırlama ve hamuru dinlendirme süresi: 50-55 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika+30 dakika
Malzemeler:
400 gr un
1 çay kaşığı tuz
200 gr tereyağ
2 adet yumurta
Yarım çay bardağı soğuk su
Pırasalı iç malzemeler:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım kg pırasa, ince olanlardan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet sarı dolmalık biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için malzemeler:
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 su bardağı taze kaşar, rendelenmiş
Yarım çay kaşığı muskat, rendelenmiş
*Un, tuz ve tereyağını geniş bir kabın içinde parmak uçlarınızla karıştırın, yumurtaları birer birer ekleyerek karıştırmaya devam edin. Yarım bardak suyu azar azar ilave ederek sert ve yoğurulacak kıvamda bir hamur hazırlayın.
*Hamurun üzerine nemli bir bez örtün, buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
*Hamuru unlanmış tezgaha alın, merdana ile kalıbınızdan biraz büyük olacak şekilde açın.
*Kalıbın dibine biraz un serpin, hamuru merdane yardımıyla kalıba aktarın, yanlarından kalıbın yüksekliğine getirin, hamurun kabarmaması için çatal yardımıyla delikler açın.
*180 derecede 5 dakika önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika hamur pembeleşene kadar pişirin.
*Bu arada pırasa ve biberleri yıkayıp incecik doğrayın.
*Geniş bir tavaya zeytinyağı, pırasa ve biberleri alın, 5-6 dakika açık ateşte arada karıştırarak soteleyin, biber ve tuzunu ekleyin, ocağı kapatın.
*Kiş hamurunu fırından alın, üzerine pırasalı karışımı paylaştırın.
Üzerinin hazırlığı:
*Yumurta,süt, taze kaşar ve muskatı derin bir karıştırma kabında çırpın, pırasaların üzerine dökün.
*175 derecede ısınmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın.
Bir yanıt yazın