Yaz kış her mevsim çoğumuzun sevdiği ve hemen her evde yapılan kısırı aşağıda verdiğim tarifle deneyin derim. Yıllar evvel Adana’lı çok sevdiğim bir arkadaşımdan öğrendiğim kısır, bilinen diğer tariflere göre çok daha lezzetli oluyor.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 45-50 dakika
Malzemeler:
2 su bardağı kısırlık ince bulgur
2 adet kuru soğan, yemeklik incecik doğranmış
4 diş sarımsak, incecik doğranmış
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tepeleme çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Daha sonra eklenecek yeşillikler:
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Yarım demet taze nane, yoksa 1 çorba kaşığı kuru nane
10-12 sap taze soğan
2 adet çengelköy salatalık
5-6 adet çeri domates
10-12 adet dilimlenmiş yeşil zeytin veya kornişon salatalık turşusu
10-12 adet ceviz içi, iri parçalara ayrılmış
1 demet kıvırcık salata
Üzerinin sosu için:
1 limonun suyu
4 çorba kaşığı nar ekşisi
6 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
*2 su bardağı bulguru geniş bir kaba alın, doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyin, 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin, üzerini kapatıp bir kenarda bekletin.
*Bulgurlu malzemeler tamamen soğuyana kadar bir kenara alın ve bu arada yıkanıp suyu süzülmüş maydanoz, dereotu, nane, taze soğan ve çengelköy salatalıkları incecik doğrayın, yeşil zeytin veya kornişon turşuyu da ince doğrayın ve kenarda bekletin.
*Salça ve baharatları bulgurlu malzemeye ekleyin ve çatal yardımıyla karıştırın, burada dikkat etmemiz gereken şey salçalar bulgurun içinde topak topak kalmamalı!
*Doğradığınız yeşillikleri, yeşil zeytin veya kornişon turşu ve cevizleri tamamen soğumuş olan bulgurlu malzemeye ekleyin ve karıştırın, üzerine limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağını ilave edin, karıştırın.
*Yıkanıp suları tamamen süzülmüş kıvırcık salataları servis tabağına alın, kısırı üzerine yerleştirin. Üzerini nar taneleri ve cevizle süsleyin.
*Servis yapana kadar buzdolabında bekletin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Tuz ve baharat miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
*Salçaları yörelerden isteme imkanınız varsa yemeklerin lezzetini artıracaktır.
*Turşu veya yeşil zeytin yerine 2 çorba kaşığı kadar kapari ekleyebilirsiniz.
Bir yanıt yazın