Yıllar evvel Mardin’den gelen acur turşusundaki kişnişin aromasını çok beğenip salatalık turşusunda denemiştim. Halen genelde bildiğimiz yöntemin dışında bir kavanoz da kişnişli salatalık turşusu yaparım.
Turşu kurarken tuz miktarı çok önemlidir, tuzu az kullanırsak turşu bozulur, çok kullanırsak fazla tuzlu olur. Aşağıda ölçü veriyorum ama annelerimizin eskiden yaptığı gibi yapmak riski azaltacaktır.
Yöntem şöyledir; 1 ltre içme suyunu kaynatın, tuzu yavaş yavaş ekleyin bir yumurtayı suya bırakın, yumurta suyun üzerine çıkıyorsa tuz kıvamı tamamdır.
Ayrıca turşu kurarken salatalıkların küçük boylarından tercih edin. Büyük salatalıkların içleri boşalır ve yumuşak olur.
1 kg çengelköy veya turşuluk salatalık
1 litre içme suyu
1 çorba kaşığı iri tuz
2 orta boy Türk kahvesi fincanı beyaz üzüm sirkesi
Yarım limon, ince dilimlenmiş
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
1 baş sarımsak, ayıklanmış
3 litrelik cam kavanoz
*Salatalıkları suya alın, dışı pütürlü salatalıklardan kullanacaksanız ovalayarak çok iyi yıkayın. Salatalıklar tamamen kuruduktan sonra kürdanı birkaç yerinden batırın ve kenarda bekletin.
*İçme suyunu kaynatın, sıcakken tuzu ekleyip eriyene kadar karıştırın. Yukarıda bahsettiğim yumurta testini yaparak tuz miktarını artırabilirsiniz.
*Tuzlu su tamamen soğuduktan sonra sirkeyi ekleyip karıştırın.
*Kavanoza salatalık, sarımsak ve kişniş tohumlarını alın. Üzerine suyu dökün ve limon dilimlerini ekleyin.
*Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında 10 gün sonra yemeye hazır hale gelecektir.
*Turşu kıvamına geldikten sonra serin yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın