İlk önce ‘‘parmak limon’’ hakkında bilgi vermek istiyorum. Arkadaşımın, bahçesinden getirdiği parmak boyutundaki limonları merak edip internette biraz araştırınca karşıma bu bilgiler çıktı:
Finger Lime🍋
Avustralya’nın yerel meyvesi olan narenciyeyi, Aborjinler nesiller boyu yemeklerinde kullanmışlar. Daha sonraları Avrupadan gelip yerleşenler çiftçilik yapmak için bu ağaçları söküp atıyorlar. Halen doğal parklarındaki yağmur ormanlarında, az miktarda kalan ‘Finger Lime” diye adlandırılan meyveyi yeni nesiller için özel bir alanda koruma altına almışlar🍋Kabuğunu sıkınca içinden çıkan minik taneciklerden birinin bile damakta hissettirdiği nefis tadı var👌😋 Şekil olarak havyara benzeyen meyvenin içi, tatlı, deniz ürünü, kokteyl ve salata gibi bir çok yemekte garnitür olarak kullanılıyor 🍋 Bilgi paylaştıkça çoğalır değil mi 🤗
Bu kadar kıymetli olan minik tanecikleri aşağıda vereceğim tarifte kullandım. Şimdi nereden bulurum diyenler için bildiğimiz limon ile nasıl yaptığımın tarifi olacak tabi ki 😉 Bulabilenler için ayrıntıları notlar bölümüne ekliyorum.
Bu arada evde kedi varsa objektiflere takılması kaçınılmaz oluyor 😻😉
Limonlu Kup evde kolaylıkla yapabileceğiniz hafif ve lezzetli bir tatlı oluyor. Benim yaptığım gibi elinizin altında kalmış kek dilimlerini ufalayarak, yoksa kakaolu bisküviyi rondodan geçirerek kullanabilirsiniz.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama, pişirme süresi: 15-20 dakika
Malzemeler:
6 dilim çikolatalı kek veya 1 paket eti kakaolu bisküvi
1,5 küçük çay bardağı un, 75 gr
1 küçük çay bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker, 80 gr
Yarım litre süt
1 yumurta
1 paket vanilya, 10 gr
1 büyük boy limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tereyağı
6 adet cam kup veya bardak
Yapılışı:
*Kek veya bisküvileri rondodan geçirerek ufalayın, hazırda bekletin.
*Un ve şekeri pişirme tenceresine alıp harmanlayın. Üzerine sütün yarıdan çoğunu ekleyin. yumurtayı kalan sütle iyice karıştırın ve tenceredeki malzemelere aktarın.
*Muhallebi kıvamına gelene kadar orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin, ocaktan aldıktan sonra limon kabuğu rendesi, tereyağı ve vanilyayı ilave edip mikserle 4-5 dakika çırpın. Krem patisiyeri sıkma torbasına alın, ucunu 2 cm genişliğinde kesin.
*Bardak veya kupların dibine birer çorba kaşığı kek veya bisküvi kırıntılarından pay edin.
*Üzerlerine krem patisiyerin yarısını pay edin. Aynı işlemi bir kez daha yapın.
*Arzunuza göre taze meyve, limon kabuğu rendesi ve çikolata ile süsleyin. Buzdolabında 1 saat kadar soğuttuktan sonra servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Parmak limonla yapacaksanız yukarıdaki tarife ilave olarak bir limonu ilk fotoğraftaki gibi ikiye bölün ve sıkarak içini çıkarın, krem patisiyere ekleyin. Diğer yarısını üzerine süs olarak kullanın.
*Kup nedir ? Dondurma ve sütlü tatlıların servis yapıldığı bardağa benzeyen kaplardır.
Bir yanıt yazın