Turunçgiller ailesinin minyatür meyvesi olan kumkuat veya diğer adıyla kamkat, kabuğuyla yenilen tek narenciye çeşiti.
Kış mevsiminde çok kısa bir süre bulunan kumkuatı bulabilirseniz yapmaya fazlasıyla değer bir reçel oluyor.
Kumkuat reçelini ilk denediğim zamanlar çekirdeklerini çıkartmakla uğraşırdım ki epey zaman alıyor:(( Daha sonraları çekirdekleriyle pişirmeye başlayınca çekirdeğin içeriğindeki pektinden dolayı daha kıvamlı bir reçel olduğunu farkına vardım. Sizlere de faydalı olur diye kısa bir not olarak buradan paylaşıyorum.
Servis: 750 ml lik bir kavanoz
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika + 20 dakika
Malzemeler:
Yarım kg kumkuat
Yarım kg toz şeker
Yarım çay kaşığı tereyağı
2 su bardağı su (200 ml lik bardak ölçüsüyle)
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Kumkuatları yıkayıp derin bir tencereye alın. Üzerlerini 4 parmak aşacak kadar soğuk su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika haşlayıp hemen soğuk suya alın. Birkaç defa suyu değiştirin.
*Kumkuatlar tamamen soğuduktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye bölüp derin bir tencereye alın. Şeker, tereyağı ve 2 su bardağı suyu ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika koyu bir kıvam alana kadar pişirin, limon tuzunu ekleyin 2-3 dakika kadar daha pişirip ocağı kapatın. Ilınınca temiz ve kuru bir kavanoza alın.
Reçel pişirme hakkında genel bilgi:
Reçelin kıvam alıp almadığını kontrol etmek için belirtilen sürede pişirdikten sonra ocağı kapatın, küçük bir tabağa reçelden 1 çorba kaşığı kadar alıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin, kaşıktan hemen dökülmüyorsa olmuş demektir. Sulu ise birkaç dakika daha pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Ada Birten der ki
Tadı Eminim çok güzeldir 1su haşlamak benim için kafidir aroması gitmesin 👍👏
Chez Maman der ki
Bir defa haşlayıp soğuk suda bekleterek birkaç defa bu suyu değiştirme sebebim kabuğunun acısının çıkması için. Gerçekten nefis aromalı bir reçel oluyor.
Beğeniniz için teşekkür ederim🙏sevgiler🤗
Duygu der ki
Tereyağ neden kullanılıyor
Chez Maman der ki
Tereyağı reçel pişerken köpük oluşmasını engelliyor, aynı zamanda güzel bir parlaklık sağlıyor.
Evren der ki
Kumkuatın içi değil kabuğu yenir, tatlı olan kısmı orasıdır, fikrimce haşlamaya gerek yok.
Chez Maman der ki
Merhaba,
Kumkuat reçelini yaparken şeker eklemeden önce haşlama sebebimiz içeriğindeki pektini ortaya çıkarmak ve az da olsa kabuğundaki acımsı tadı almak içindir. Kabuğu ve içi birlikte yenilebilir.
Aygören dirim der ki
Bir kaç suyu değiştşrmeme ve kaynatmama rağmen kabuğu sert oldu. Ne yapmalıyım?
Chez Maman der ki
Tarifte belirttiğim gibi yeteri kadar kaynattınız mı? Kumkuat çok ince kabuklu bir meyve olduğundan haşlanırken yumuşaması gerekirdi.
Evren der ki
Favori reçelim oldu, çok teşekkürler. Birazını ayırıp çekinerek karanfil ekledim, o parti de şahane oldu, belki denemek istersiniz. Sevgiler.
Chez Maman der ki
Beğenmenize sevindim:) Karanfil, hatta çubuk tarçın tüm narenciye reçellerine çok yakışır. Ellerinize sağlık, afiyetle tüketin:)
Sevgilerimle:)