Turunçgiller ailesinin minyatür meyvesi olan kumkuat, kabuğuyla yenilen tek narenciye çeşiti. Aromatik ve nefis bir kokusu olan kumkuatın şekerlemesinin yapılışı zaman alsa da zahmete değecek kadar lezzetli oldu. Kek, kurabiye ve sütlü tatlılarda kullanabileceğiniz veya kahvenin yanında sunabileceğiniz ev yapımı şekerlemeleri yapmaya ne dersiniz;)
Uzun zamandan beri elimde olan tarifte sert meyvelerle, yani armut, kiraz, kayısı, şeftali, vişne ve erikle yapılması tavsiye ediliyordu. Mersin’den arkadaşımın bahçesinden bol miktarda gelen kumkuatların bir bölümünü bu tarifi uygulayarak değerlendirdim.
İlerleyen zamanlarda yukarıda bahsettiğim meyvelerle deneyip başarılı olanların tariflerini paylaşırım. Hatta bu günlerde aşağıda verdiğim yöntemle portakal kabuğuyla deneyin derim.
Şimdi bol fotoğraflı anlatımla tadına bakanların çok beğendiği kumkuat şekerlemesi tarifimize geçelim.
Malzemeler:
1 kg kumkuat
2,5 su bardağı toz şeker, 200 gramlık bardak ölçüsüyle
2,5 su bardağı su
*Şekerleme hazır olduktan sonra üzerine serpmek için ayrıca 1 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
1. gün:
*Kumkuatları yıkadıktan sonra tencereye alın, üzerlerini 4 parmak aşacak gibi su ilave edin, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişirin (pişme süresini aşmayın, kabukları açılmasın). Meyveleri süzerek ateşe dayanıklı geniş bir cam kaseye alın.
*Tencereye 1,5 su bardağı toz şeker ve 2,5 su bardağı suyu alın ve kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika ince bir şerbet kıvamına gelene kadar pişirin. Sıcak şerbeti süzülmüş kumkuatların üzerine dökün ve 24 saat bekletin, ara sıra meyveleri zedelemeden karıştırın.2. gün:
*Kumkuatların şerbetini bir tencereye süzün ve şerbete yarım su bardağı toz şeker ekleyin, orta ateşte kaynadıktan sonra 10 dakika pişirin. Şerbeti meyvelerin üzerine dökün ve 24 saat bekletin, ilk günkü gibi meyveleri zedelemeden ara sıra karıştırın.
3. gün:
*2. günün aynısını yapın, yani meyvelerin şerbetini tencereye süzerek yarım su bardağı toz şeker ekleyin, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişirin. Şerbeti meyvelerin üzerine dökün ve 24 saat bekletin.
Not: Şeker miktarı arttığı için daha koyu bir şerbet oldu ve meyvelerin üzerine döktükten sonra şekerlendi ama endişenlemeyin 5-6 saat sonra berraklaştı. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin!
4.-5. günlerde meyveleri şerbet içinde bekletin, bekletme sürelerinde cam kabın üzerine temiz bir mutfak havlusu kapatın.
6. gün:
*kumkuatları şerbetiyle birlikte tencereye alın ve bir taşım kaynatın.
*Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, kumkuatları şerbetinden süzün ve tek sıra halinde tepsiye yerleştirin (şerbeti başka bir tatlıda kullanmak üzere cam kavanozda saklayabilirsiniz).
*Fırını alt-üst konumunda 80 dereceye ayarlayın ve kumkuatları 3-4 saat kızarmamalarına dikkat ederek kurutun. Fırın ayarınız yüksek gelirse ısıyı 60-70 dereceye düşürün.
*Fırından aldıktan sonra ılınmasını bekleyin, geniş bir kaba 1 su bardağı toz şekeri alın ve kumkuatları şekere bulayın.
*1 gece beklettikten sonra temiz bir karton veya ahşap kutuya bir sıra şekerleme, bir kat fırın kağıdı sırasıyla doldurun ve kutunun kapağını kapatıp saklayın.
*Yaklaşık 2 ay içinde tüketin.
Bir yanıt yazın