Geçen haftalarda hazırladığım likörden artan kumkuatlar ve son kullanma tarihi yaklaşan labneyi değerlendirme çabalarıyla ortaya çıkan bu lezzetli keki henüz tarifini vermeye fırsat bulamadığım Elmalı Alt-Üst Kek tarifimden uyarlayarak denedim. Labne kullandığımdan tereyağı eklemeye gerek duymadım ama biraz da endişeyle bekledim.
Karamelize ettiğim kumkuatları kalıbın dibine yerleştirip labneli kek harcını üzerine aktardım. Piştikten sonra biraz ılınınca ters çevirdiğimde kumkuatların keke bıraktığı şerbet ile görüntü muhteşemdi. İlk dilimlerin tadına baktığımızda tamam işte budur diyerek tarif paylaşılmayı fazlasıyla haketti 😉
Portakal veya mandalinayla da deneyebileceğimiz kekin tarifine buyrun…
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika
Malzemeler:
200 gramlık su bardağı ölçüsüyle;
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker, 150 gr
4 çorba kaşığı su
15-16 adet kumkuat, yıkanıp kurulanıp ikiye bölünmüş
2-3 damla limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı
Kek hamuru için:
3 büyük boy yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker, 150 gr
1 portakal kabuğu rendesi
1 kutu labne, 200 gr
1 + 1/5 su bardağı un, 150 gr
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
*Yumurta ve labneyi yarım saat önceden oda sıcaklığına alın. Baton kalıbın her tarafına bir tatlı kaşığı tereyağı sürüp kenarda bekletin.
*Su ve şekeri tavaya alın, orta ateşte eriyene kadar karıştırın, kumkuatları ekleyip 4-5 dakika hafif karamelize olana kadar pişirin, limon suyu ve tereyağını ilave edip ocağı kapatın.
*Kumkuatları baton kalıbın dibine yerleştirin, üzerine kalan şerbeti döküp soğuyana kadar kenarda bekletin.
*Yumurta , şeker ve portakal kabuğu rendesini derin bir kaba alıp mikserin yüksek deviri ile 4-5 dakika kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. Labneyi ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin. Bu aşamada spatula ile hamur homojen bir kıvama gelene kadar karıştırıp, kumkuatların üzerine aktarın.
*Hamurun üzerini düzeltin, 5 dakika önceden 170 derece ısıya ayarlanmış fırında 40-45 dakika pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Keki fırından aldıktan sonra 10-15 dakika kadar ılınması için kalıpta bekletin. Servis tabağını kalıbın üzerine kapatıp dikkatlice ters çevirin.
Çay veya kahvenin yanına çok yakışan, mis gibi kokulu ve narenciye aromalı keki afiyetle tüketin…
Bir yanıt yazın