Kuşkonmaz A, B1, B2,B6 ve C vitaminleri açısından zengin, lifli olma özelliğiyle de bol bol tüketmemiz gereken sebzelerin başında geliyor. Mevsimi Şubat sonundan Eylül sonuna kadar uzunca bir süre olan kuşkonmaz aynı zamanda folik asit, fosfor ve potasyum içeriyor.
Geçen hafta yerli üreticiden sipariş verdiğim 2 kilo kuşkonmaz ile bütün hafta boyunca çorba, salata, tagliatella makarna ve döküm tavada pişirerek evde resmen kuşkonmaz haftası ilan ettik 😉
İlk tarifim Kuşkonmaz Çorbası; İlerleyen günlerde kuşkonmaz ile hazırladığım diğer lezzetleri buradan sizlerle paylaşırım.
Hazırlama pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
1 bağ kuşkonmaz, 400 gr
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 büyük kuru soğan
3 diş sarımsak, ezilmiş
1 tepeleme çorba kaşığı un (tam buğday unu kullandım)
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım limon suyu
4-5 sap dereotu, yıkanıp ince doğranmış
6 çorba kaşığı süzme yoğurt veya krema + 3 sap dereotu (servis sırasında kullanmak için)
Yapılışı:
*Kuşkonmazların altından 2-3 cm lik bölümü kesip atın. Alt yarısını fotoğraftaki gibi sebze soyacağı ile soyun. Yıkayıp çiçekli uçları servis esnasında kullanmak üzere kenara ayırın, kalanları 2-3 cmlik dilimler halinde bıçakla kesin.
*Çorba tenceresine zeytinyağını alın, orta ateşte ısınınca yemeklik doğranmış soğanları ilave edip 2-3 dakika soğanlar pembeleşene kadar kavurun, dilimlediğiniz kuşkonmazları ve sarımsakları ekleyip ara sıra karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Unu kuşkonmazların üzerine serperek 1-2 dakika un kokusu çıkana kadar kavurun. Kaynar su, limon suyu, tuz ve karabiberi ilave edip tencerenin kapağı olarak yaklaşık 15 dakika pişirin (kuşkonmaz çabuk pişen bir sebze olduğundan bu süre yeterlidir).
*Çorbayı el blendırı ile püre haline getirip doğranmış dereotunu ilave edip karıştırın.
*Servis kaselerine pay ettikten sonra kuşkonmazın çiçekli bölümleri, dereotu ve süzme yoğurt veya krema ile servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın