Yöresel yemek;
Güneydoğu Anadolu bölgemize ait erikli kuzu etli yemeğini yörede tava adını verdikleri yayvan tencerede pişiriyorlar.
Mayhoş tadları seviyorsanız fırında pişirdiğim pratik versiyonunu deneyin derim.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 1 saat +15 dakika
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım kg yeşil erik
200 gr arpacık soğan, kabukları soyulmuş
1 baş sarımsak, ayıklanmış
Yarım kilo kuzu eti, sotelik
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı fındık yağı
Yarım su bardağı su, 100 ml
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
*28 cm çapındaki yuvarlak fırın kabına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürüp kenarda bekletin.
*Yıkayıp sularını süzdürdüğünüz erikleri fırın kabına alın, soğan ve sarımsakları ilave edin.
*Ayrı bir kapta kuzu etine, salçaları, kekik, karabiber, tuz, pul biber ve fındık yağını ilave ederek karıştırın. Etli karışımı eriklerin aralarına yerleştirin. Yarım su bardağı su ekleyin.
*Fırın kabının üzerini önce fırın kağıdı, sonra folyo ile hava almayacak gibi sıkıca kaplayın.
*Kabı fırına verip 200 derece ısıya ayarlayarak 1 saat pişirin. Bu süre sonunda folyo ve fırın kağıdını çıkartıp üzerleri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika daha pişirin. Sıcakken üzerine arzu ederseniz nar ekşisi gezdirin.
Kısa bir not:
Yanında bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın