Tarif defterimden;
Mahlepin mutfağa yayılan o nefis kokusu, yerken ağızda dağılan lezzetli hali, bu muhteşem poğaçaları yapmak için geçerli bir sebep oluyor.
Aslında 2015 yılında yayınladığım tarifin fotolarını bugün düzenledim. Yenilenmiş haliyle tarifimize geçelim.
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 25-30 dakika
Malzemeler :
Hamuru için :
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
75 gr tereyağı, eritilmiş ve ılık olarak bekletilmiş
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 yumurta, birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
3,5 – 4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
İç malzemesi :
200 gr beyaz peynir
7-8 dal maydanoz
Üzeri için :
Çörekotu, susam, haşhaş, ayçekirdeği gibi istediğiniz herhangi bir tohum.
Yapılışı :
*Geniş bir kaba tereyağı, yoğurt, zeytinyağı ve yumurtaları alın ve çatal yardımıyla karıştırın.
*Mahlebi ve sirkeyi ekleyip karıştırmaya devam edin. Un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek sıvı malzemeye ekleyin. Elinizle yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğurun. Unu az gelirse 2-3 çorba kaşığı daha ekleyebilirsiniz.
*Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, çay tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar yapın. İçlerine maydanozlu peynir karışımını yerleştirip yarım ay olacak şekilde kapatarak kenarlarını çatal ile sabitleyin. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve istediğiniz bir tohumla süsleyin.
*5 dakika önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 25 – 30 dakika kadar pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Püf noktaları :
1– Malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
2- Hamur işlerinde un ve kabartma tozu birlikte elenerek kullanınca daha başarılı sonuç alınıyor.
3- Poğaça hamurunu akşam hazırlayıp kapalı bir kapta buzdolabında bir gece saklayabilirsiniz. Sabah kahvaltısı için, çay demlenene kadar poğaçalar da pişmiş olacaktır.
Bu arada arka plandaki evin kedi çocuğu Tommy😻😉
Bir yanıt yazın