Mandalinayı bütün olarak reçel yapmama vesile olan geçen hafta Urla’da arkadaşımın bahçesindeki ağacın incecik kabuklu, küçük mandalinalarıydı. İlk aklıma gelen bunlarla şahane reçel olur diye söylemekle başladı.
Arkadaşımın hepsini al teklifine rağmen 1 kilo kadar topladığım mandalinalarla eve dönünce yaptığım reçelin tadına doyamadık. İnce kabuklu küçük mandalina bulabilirseniz deneyip pişman olmayacağınız lezzette olan reçelin yapılışı da çok kolay…
Pişirme süresi: 15 + 30 dakika
Malzemeler:
1 kg mandalina
500 ml su
10 adet karanfil
2 çubuk tarçın
1 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Öncelikle mandalinaları yıkayıp büyük bir tencereye alın, üzerlerini dört parmak aşacak gibi su ekleyin, açık ateşte kaynadıktan sonra 15 dakika kadar haşlayın.
*Mandalinaları zedelemeden soğuk su dolu bir kaba alın, 2-3 defa suyunu değiştirin.
*Büyük bir tencereye toz şekeri ve suyu alın, ocağı açık ateşe ayarlayın. Şeker tamamen eridikten sonra mandalina, karanfil ve çubuk tarçınları ilave edip pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra 30 dakika pişirin, limon tuzunu ekleyin ve 3-4 dakika sonra ocağı kapatın. *Ilındıktan sonra temiz ve kuru bir kavanoza alın, soğuyunca kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayın. Bu ölçüden 1,5 kg reçel elde ettim.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Reçel pişirme hakkında genel bilgi:
Reçelin kıvam alıp almadığını kontrol etmek için belirtilen sürede pişirdikten sonra ocağı kapatın, küçük bir tabağa reçelden 1 çorba kaşığı kadar alıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin, kaşıktan hemen dökülmüyorsa olmuş demektir. Sulu ise birkaç dakika daha pişirin.
M. Fuat der ki
Bu reçeli çok seviyorum, kendim yapıyorum. Ancak mandalinalar bir-iki gün içinde form değiştiriyor, büzülüyor. Deldim pişirdim olmadı, sağlam koydum olmadı. Şimdi enine dilimleyip yapıyorum ama aklım bütününde. Mandalina sert olmalı, yeşil yada yeni sararmış / kızarmış olabilir.
Öneriniz olur mu?
Teşekkürlerimle
Chez Maman der ki
Merhaba,
Bahsettiklerinizde haklısınız. İlk denemelerimde ben de aynı sorunla karşılaşıyordum. Delmek, içinin boşalmasına neden olabilir. Tarifte belirttiğim gibi ceviz boyutunda ve ince kabuklu mandalinalardan bulabilirseniz şekilleri bozulmadan aylarca saklayabilirsiniz. Bir de pişirirken ve kavanozlara yerleştirirken fazla karıştırmayın. Geçen Nisan ayında yaptığım reçelden halen aynen fotoğraftaki gibi bozulmadan kalan küçük bir kavanoz var. Bahsettiğim mandalinalar Urla ve Bodrum civarında Kasım sonlarında meyvelerini vermeye başlıyor. Umarım faydalı olmuşumdur. Sevgiler….